„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Špoģos siltumapgādi regulē automātika

Kopš februāra siltums Špoģu ciemā tiek ražots jaunā konteinertipa katlu mājā. Tā darbojas automātiskā režīmā, ļaujot aģentūrai „Višķi” ietaupīt darba resursus. Pašvaldībai šīs tehnoloģijas ieviešana izmaksājusi 465 tūkstošus eiro, bet par to, vai tas būs veicinājis arī siltumapgādes tarifa pazemināšanos, pēc šīs sezonas vēl nevarēs spriest.

Vecā katlu māja bija uzcelta 1988. gadā kā pagaidu būve, tās sienās bija radušās plaisas, kā arī tecēja jumts. Lēmumu par jaunas katlu mājas būvniecību un aizņēmuma ņemšanu Valsts kasē Daugavpils novada dome pieņēma pērnvasar. Sākotnēji bija plānots, ka jauno katlu māju varēs pieslēgt līdz jaunajam gadam, taču darbi ievilkās un ēku ekspluatācijā varēja pieņemt tikai šī gada februārī. Betona pamatni konteinera tipa ēkas uzstādīšanai būvēja SIA „Borg”. Šobrīd Skolas ielā 17 vēl notiek vecās katlu mājas demontāža, kā arī piebraucamā laukuma izbūve, lai būtu ērtāk iekraut šķeldu.

Jaunajai ēkai ir hidrauliski paceļams jumts, kas ļauj šķeldas novietni -- konteineru piepildīt maksimāli, tā tilpums ir 120 kub. m. Jaunā katlu māja darbojas automātiskā režīmā, ierīces kontrolē kurināmā padevi, gaisa padevi, kurināmā sadedzināšanu, pelnu izvadīšanu utt. Kurtuve aprīkota ar 800 kW jaudas apkures katlu, kas darbojas ar šķeldu, kā arī rezerves apkures katlu ar 300 kW jaudu, kuru nepieciešamības gadījumā darbina dīzeļdegviela.

Visu rakstu lasiet 29. marta numurā.