„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

Daktere Broņislava brauc pie pacientiem arī svētdienās RU

Daugavpils ģimenes ārste Broņislava Elksniņa sabiedrības balsojumā „Gada balva medicīnā 2018” godalgota ar balvu „Gada ģimenes ārste”. Viņa pacientiem kalpo jau 35 gadus.

Broņislava Elksniņa saka, ka, pieņemot pacientus, neskatās pulkstenī, jo pacientam jāpastāsta savs stāstāmais, un pasē, jo vecums nav slimība. Pacienti esot dažādi -- vieni nes slimības nastu, citi paši meklē slimību, vēl citi grib vienkārši parunāties. Turklāt ne jau visi pacienti zina, ka brīvdienās strādā dežūrārsti, tāpēc zvana ģimenes ārstam.

 „Esmu braukusi mājas vizītēs arī svētdienās. Mana spēcīgā komanda ārstē arī alkoholiķus un bezpajumtniekus. Ja ir jāpalīdz, tad ejam un palīdzam. Cilvēki jāmīl,” atzīst daktere.

No savas darba pieredzes Broņislava Elksniņa zina, ka daudziem cilvēkiem var novērot pārslodzi darbā vai ikdienas stresus, bet, ja tiktu pieaicināts psihologs,  valstij nevajadzētu tērēt milzīgus līdzekļus nepamatotām izmeklēšanām, ārstēšanām vai medikamentiem. Broņislava iesaka vakcināciju bērniem, kas tomēr ierobežo daudzu smagu slimību (tuberkulozes, difterijas u.c.) izplatīšanos.

Daktere atzīstas, ka, uzzinot savu pacientu sirmgalvju likteņus, ir raudājusi. Bērni, kuri, aizbraukuši uz  ārzemēm vai dzīvo tepat Daugavpilī, neinteresējas, kā dzīvo vecāki. „Varbūt pie vainas ir audzināšana. Tās garās pacientu rindas ir tāpēc, ka veci cilvēki nāk pie ārsta no vientulības. Ir pacienti, kuri pa dienu piezvanīs 15 reizes. Viņiem gribas parunāties. Kas viņu uzklausīs? Ģimenes ārsts, kurš ir gan psihologs, gan draugs. Lai piedod citi pacienti, bet es ļauju sirmgalvjiem izstāstīt savus stāstus. Viņu kļūst arvien vairāk un vairāk. Vientuļajiem pensionāriem pensijas ir mazas.

Visu rakstu lasiet 29. marta numurā.