„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Pieminot simts gadus senus notikumus RU

Daugavpilī notika konference „Ateistiskā ideoloģija un moceklība: notikumi Daugavpilī 1919. gada martā. Cilvēki, likteņi”, kuru organizēja Latvijas Pareizticīgās baznīcas Daugavpils—Rēzeknes diecēze ar Daugavpils domes atbalstu.

Konferences tēma bija simts gadus senu traģisku notikumu zinātniskā un teoloģiskā apzināšanās --  1919. gada 27.--28. martā Daugavpils (tolaik – Dvinskas) boļševistiskās varas rīkotā akcija, kuras laikā tika nogalināti 98 Daugavpils un Daugavpils novada mierīgie iedzīvotāji. Nogalināto vidū bija dažādu konfesiju, reliģiju un tautību cilvēki, viņu vidū -- mācītāji, uzņēmēji, pilsētas domes deputāti, inženieri, policisti, grupa zemnieku, ierēdņi un citi.

Konferencē tika nolasīti referāti, veltīti Daugavpils un tās apkārtnes iedzīvotāju piemiņai, kuri tika nogalināti 1919. gada martā.

Daugavpils Universitātes profesors Henrihs Soms pastāstīja par stāvokli pilsētā un reģionā laikā, kad Latgalē nonāca te vienas, te otras varas rokās, bet tās iedzīvotāji bija vien „lielās spēles” upuri.

Visu rakstu lasiet 5. aprīļa numurā.