„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Sabiedrības aizspriedumi kavē HIV ārstēšanu RU

29. martā Daugavpils domē norisinājās seminārs un diskusija „HIV infekcijas izplatības mazināšana Latvijā: ārstēšanās pieejamības veicināšana”, kurā speciālisti pārrunāja problēmas, kādēļ Latvija ierindojas pirmajā vietā HIV inficēto skaita ziņā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū. 

Pavisam Latvijā apzināti 5580 HIV slimnieki, patiesībā to varētu būt ap 7000, liecina biedrības „DIA+LOGS”  prezentētie statistikas dati. „Sabiedrībā ir izteikta stigma, diskriminācija – vēl joprojām cilvēki baidās atklāt, ka viņi ir HIV inficēti. Ja ir sabiedrības nosodījums, cilvēki neiet ārstēties tikai tāpēc, „ka tikai kāds paziņa neuzzina”,” uzsver biedrības „DIA+LOGS” valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe. Latvijā ir visai ilgs diagnozes uzstādīšanas laiks --HIV infekcija tiek atklāta vēlu. Viņa atzīmē, ka tāpēc HIV slimnieki ir pacienti, ar ko komunicējot, jābūt daudz uzstājīgākiem: „Šiem slimniekiem svarīgākais dzīvē ir atrast, kur viņš dabūs nākamo devu, nevis tas, ka laikā jāiedzer zāles. Ar to visu jārēķinās.” Jāpievēršas profilaksei, orientējoties uz apdraudētākajām sabiedrības grupām, un tie ir injicējamo narkotiku lietotāji.

Latgalē gan dzīvo tikai 3% reģistrēto HIV pacientu. Laika posmā no 2013. līdz 2017. gadam Daugavpilī atklāti 32 jauni HIV inficēšanās gadījumi. Kopš pagājušā gada Daugavpils slimnīcā, kā arī poliklīnikā un cietumā ar HIV infekcijas pacientiem strādā jaunā ārste infektoloģe Iveta Jukšinska. „Nav tā, ka HIV atklāj tikai jauniem cilvēkiem, ja ir aizdomas, vecumam nav jābūt šķērslim pārbaudīties pret HIV,” uzsver speciāliste. Šajā ziņā jāatzīmē, ka pēdējos gados slimības izplatība pieaugusi tieši heteroseksuālo attiecību ceļā.

Visu rakstu lasiet 5. aprīļa numurā.