„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.7 °C
skaidrs laiks

Glabātuvē radioaktīvie atkritumi būs lielākā drošībā RU

Radioaktīvo atkritumu glabātuvē, par kuras būvniecību Latvijas pierobežā, Ignalinas atomelektrostacijas (AES) apkaimē, aptuveni 25 kilometru attālumā no Daugavpils, ir satraukušies Daugavpils un tās apkaimes iedzīvotāji, radioaktīvie atkritumi varētu būt lielākā drošībā nekā noliktavā, kur tie tiek glabāti patlaban, „Latgales Laikam” pieļāva  Daugavpils novada domes izpilddirektors Aleksandrs Aizbalts.
Pēc viņa domām, patlaban, kad „vilciens ir aizgājis”, celt trauksmi, iebilst vai pretoties jau ir par vēlu. Šis jautājums jau sen ir ticis saskaņots ministriju līmenī un ir sākusies projekta realizācija. Projekta ieceres apspriede notika pirms vairākiem gadiem. Tad notika arī projekta prezentācijas, projekta ieceres autoru tikšanās ar atbildīgajiem pilsētas un novada pašvaldību pārstāvjiem, kur tika apspriesti ar projektu saistītie jautājumi. Šajās pārrunās piedalījās arī abu valstu vides pārvalžu speciālisti. 
Gan Daugavpilī, gan Demenē ir uzstādītas radiācijas mērīšanas ierīces. Tās funkcionē automātiskā režīmā un dati tiek sūtīti uz Rīgu, kur tiek nodrošināts radioaktīvā fona monitorings. Ja šis fons pēkšņi paaugstinās, tiek izziņota trauksme.
Lai arī patlaban Ignalinas AES reaktori ir apstādināti, darbs pie to tīrīšanas turpinās, un atkritumi kaut kur ir jāuzglabā. Pēc glabātuves uzbūvēšanas uzkrāto radioaktīvo atkritumu glabāšanas pakāpe būs augstāka nekā patlaban.
Radioaktīvo atkritumu glabātuves būvniecības projekta vadītājs Viktors Ogņerubovs „Latvijas Radio” atklāja, ka pēc Lietuvas iecerēm glabātuvi plānots uzbūvēt četru piecu gadu laikā. Tajā uzglabāsies zemās un vidējās aktivitātes radioaktīvie atkritumi un viss tikšot darīts, lai piesārņojuma nebūtu.

Visu rakstu lasiet 18. aprīļa numurā.