„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 11. maijs
Sestdiena
Karmena, Manfreds, Milda
+0.9 °C
skaidrs laiks

Atsākušies būvniecības darbi Ilūkstes katoļu draudzes mājā

Pēc divu gadu pauzes Ilūkstes Romas katoļu draudzes mājā vērojams progress – tikko uzstādīta apkures sistēma, sākti priekšdarbi elektroapgādes un kanalizācijas izbūvei. Tas, cik raiti ritēs būvdarbi, atkarīgs no ziedotājiem. Stāstot par dažādākajiem veidiem, kā par tādu kļūt, prāvests Ingmārs Zvirgzdiņš uzsver, ka svarīgākais ir, lai ziedojot rodas piederības sajūta šai ēkai, kas tiek celta, pirmkārt, nevis kā priestera dzīvojamā māja, bet ticīgo pulcēšanās vieta.

Baltā trīsstāvu ēka Ilūkstes centrā viennozīmīgi ir viena no lielākajām pēdējā piecgadē mazpilsētā uzceltajām ēkām. Pēc pirmā acu uzmetiena tā izskatās tikai nedaudz mazāka par blakus esošo 19. gadsimta sākumā būvēto mūra baznīcu. Ēkai ir neparasti augsti pamati, tāpēc šobrīd, lai tajā iekļūtu, nākas rāpties pa koka trepēm. Tajā gadā, kad tika uzsākta būvniecība un izrakta bedre pamatiem, pašreizējais draudzes prāvests I. Zvirgzdiņš vēl studēja Rīgas Garīgajā seminārā. Draudzes mājas celšanas ideja ir pirms trim gadiem mūžībā aizgājušā prāvesta Jāņa Krapāna lolojums, bet tās realizācijā piedalījušies dažādi priesteri.

Ēkas būvniecības sākumā apjomīgu finansiālu palīdzību sniedza Vācijas fonds „Bonifatius Werk”, tagad gan jātiek galā pašiem. „Svarīgi ir pašiem ieguldīt, piedalīties būvniecībā, jo tad līdzi nāk arī atbildība -- ja draudzes locekļi paši tajā ieguldīs, pēc tam paši vēlēsies to apmeklēt un par to rūpēties,” vērtē I. Zvirgzdiņš. Pagrabā tikko izbūvēta apkures telpa, apkures katla iegādei un uzstādīšanai nācās lūgt palīdzību Ilūkstes novada domē. Jautājot, vai ir mēģināts vērsties pie bīskapa, prāvests skaidro, ka Jelgavas diecēzē prioritārāk šobrīd ir ieguldīt Elejas baznīcas celšanā, tur katoļticīgie pašlaik pulcējas kultūras namā. „Galu galā mēs šeit, Ilūkstē, ceļam dzīvojamo māju, nevis baznīcu. Ja priesterim nebūtu, kur dzīvot, piemēram, būtu jāīrē dzīvoklis, būtu cita situācija.” Lieldienu Svētajā Misē, kurā ziedojumi tika vākti diecēzes vajadzībām, Ilūkstē saziedoti 1180 eiro. Ņemot vērā, ka tā ir viena no lielākajām Jelgavas diecēzes draudzēm, summa nav liela, vērtē prāvests. Turklāt draudzes mājas būvniecībai ziedojumi tiek vākti parastā liturģiskā laika svētdienās, kad baznīca ir daudz tukšāka.

Ziedot var, veicot pārskaitījumu Ilūkstes Romas katoļu draudzei:

Reģ. Nr.90000319917

Bankas konts: LV93HABA0551041455464

Pr. Ingmāra Zvirgzdiņa tel. 28873134

 

Visu rakstu lasiet 10. maija numurā.