„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Pacienti aptiekā var saņemt „Sāpju mapi”

Eiropas Sāpju asociāciju federācija ir izvirzījusi konceptu par hronisku sāpju epidēmiju, kura pēdējā desmitgadē rada finansiāli lielāko veselības aprūpes problēmu Eiropā. Pretsāpju zāles ir pieprasītākais bezrecepšu medikaments Latvijā jau vairākus gadus. Pašdiagnoze - lielākais risks, ko rada bezrecepšu zāļu lietošana sāpju mazināšanai, – tā neļauj laikus pamanīt nopietnas veselības problēmas.

Pretsāpju medikamentu nekontrolēta lietošana var radīt draudus veselībai. 

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību, kā arī, lai sniegtu būtisku bezmaksas atbalstu, Latvijas aptieka sadarbībā ar  Vivendi Galvassāpju centru, Rīgas 1.slimnīcas Sāpju centru, Medicīnisko centru D.A.P. Sāpju klīnika, kā arī Latvijas Sāpju izpētes biedrību, Latvijas Galvassāpju pacientu biedrību, hronisko pacientu atbalsta programmas ietvaros uzsāk projektu “Ciet sāpes? Jautā farmaceitam!”

Projekta ietvaros sarūpēta unikāla bezmaksas “Sāpju mape”, kurā ievietoti dažādi noderīgi materiāli par sāpēm un veidiem, kā ar tām cīnīties.

Pašnovērtējuma sāpju tests, D vitamīna aprēķina tabula, migrēnas tests un migrēnas dienasgrāmata, vingrojumi locītavu veselībai, klīniku, speciālistu kontaktinformācija. Iepriekš uzskaitīti  ir tikai daži no vērtīgajiem materiāliem, kas ir ievietoti mapē.

Projektā iesaistījušies ir Latvijā vadošie sāpju speciālisti – algologi. Saruna ar viņiem – būs viens no soļiem, lai meklētu cēloni, nevis cīnītos ar sekām. Mapē ir arī to organizāciju informācija, kas apvieno pacientus ar līdzīgām saslimšanām, viņu ģimenes locekļus un draugus.

Mapes tiek dalītas maijā, to skaits ir ierobežots.

Daugavpilī “Latvijas aptieka” atrodas: Valkas ielā 2a, Lielā dārza ielā 60/62,   Kandavas ielā 4, Akadēmiķa Graftio ielā 29, Valkas ielā 5.