„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Sabiedrisko apspriešanu par pašvaldību reformu sāks Preiļos

Apmēram mēnesi pēc pašvaldību kartes publiskošanas 14. maijā Ministru kabinetā dota zaļā gaisma nākamā administratīvi teritoriālās reformas posma sākšanai. Turpmāko trīs mēnešu laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jaunveidojamo novadu centros uz diskusijām aicinās dažādu pašvaldību deputātus un iedzīvotājus. Par pirmo pieturvietu izvēlēti Preiļi, diena -- 27. maijs.

Ministru kabineta sēdē VARAM prezentētajā informatīvajā ziņojumā uzskaitīti arī konkrēti administratīvo teritoriju izveides kritēriji, pēc kā veidota jaunā pašvaldību karte. Lai gan dažu izpilde grūtāk izmērāma (ceļu infrastruktūras stāvoklis, izglītības un veselības pakalpojumu tīkla efektivitāte u.c.), izšķirošs ir uzstādījums, ka, izņemot Pierīgas novadus, pašvaldības centrā jābūt pilsētai, kas ir reģionālās vai nacionālās attīstības centrs. Tādējādi esošās 119 pašvaldības apvienotas 35 jaunās vienībās.

Savas bažas par sagatavoto ziņojumu sēdē izteica Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis Māris Pūķe, atgādinot par ministrijai iesniegtajiem 68 priekšlikumiem. Latvijas Pašvaldību savienība uzskata izstrādāto ziņojumu par nepilnīgu, tajā nav sniegtas atbildes, ko būs jāsniedz iedzīvotājiem šajās sabiedriskajās apspriešanās. Arī ministrs Juris Pūce vēlāk preses konferencē atzina, ka ar Latvijas Pašvaldību savienību vienošanās vēl nav panākta, taču daļa priekšlikumu bijuši konstruktīvi un ņemti vērā.

Visu rakstu lasiet 21. maija numurā.