„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Atjaunot koka logu vai uzstādīt plastmasas pakešu logu? RU

Slutišķu sādžā 18. maijā varēja apgūt seno koka logu renovēšanas pamatus. Padomos dalījās koka restaurators meistars Uģis Baļļa, kurš ir pārliecināts, ka koka logi mūsdienās atgūst savu vērtību un aizvien biežāk cilvēki apzinās, ka baltie plastmasas pakešu logi neiederas Latvijas pilsētu, ciemu vai viensētu ainavā.

„Daudziem šķiet, ka plastmasas logu uzstādīšana ir acīmredzama izvēle, uzsākot atjaunot vecu māju, bet es uzskatu, ka šādā veidā tiek sabojātas ēkas. Logs ir svarīga arhitektūras sastāvdaļa un kopā ar fasādi veido mājas seju,” šādu vēstījumu U. Baļļa pauda meistardarbnīcas dalībniekiem Slutišķu sādžā. Viņaprāt, Latvijā, it īpaši laukos, cilvēkiem trūkst informācijas par savu ēku vērtību. Lielāka interese par koka logu atjaunošanu esot Rīgā, Tukumā un Kuldīgā. Tiesa, Latgales logu rāmji, to apdare un slēģi esot krāšņāki nekā citur Latvijā, galdnieku darbs šeit ir bijis smalkāks, un to restaurators skaidro ar slāvu kultūras ietekmi. Citās Latvijas pašvaldībās fasāžu un logu restaurāciju atbalsta vietējā dome, stāsta restaurators. Īpašniekam gan ir pašam jāizstrādā projekts, ja nepieciešams, jāpiesaista arhitekts, tad var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu tā īstenošanā.

Koka logu atjaunošana nav īsā laika periodā paveicams darbs, to var organizēt pakāpeniski, piemēram, apņemties katru gadu atjaunot pa vienam vai diviem logiem. Amatnieku, kas profesionāli specializējušies koka restaurācijā, Latvijā nav daudz. U. Baļļa ikdienā Rīgas celtniecības koledžā retās amata prasmes māca studentiem. Viņš atzīst, ka šo speciālistu pakalpojumi nav lēti. Tāpēc viņš iesaka pamatus koka logu renovācijā apgūt pašiem māju saimniekiem. Turklāt to var darīt, ne tikai apmeklējot meistarklases, bet arī pašmācības ceļā, vadlīnijas koka logu renovācijas uzsākšanai var atrast arī internetā. Svarīgākais ir atjaunot koka rāmi un tad pie tā rūpīgi piestiprināt stiklu. Salaiduma vietās tiek izmantots tāds materiāls kā lineļļas ķite. Tas ir jau senatnē izmantots materiāls no dabīgām sastāvdaļām, to var pagatavot pašrocīgi no linu eļļas un krīta vai iegādāties specializētos veikalos.

Visu rakstu lasiet 24. maija numurā.