„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.9 °C
apmācies

Baltezers patīk atpūtniekiem, bet ir jāpiesaista makšķernieki

Vaboles pagasta Baltezeru vietējie, kaimiņu pagastu un Daugavpils iedzīvotāji ir iecienījuši kā atpūtas vietu. Lai piesaistītu makšķerniekus, jāpalielina zivju resursi un jāierobežo malu zvejniecība, uzskata eksperti.  

Jācīnās ar maluzvejniekiem un jāpavairo zivis

Daugavpils novadā ezeru apsaimniekošanu veicinātu aģentūra, kas apvienotu cilvēku un finanšu resursus kopīgam mērķim -- ezeru apsaimniekošanai, uzsvēra Daugavpils novada domes ezeru apsaimniekošanas speciālists Artūrs Kārkliņš, piebilstot, ka Baltezeru gan varētu apsaimniekot biedrība, jo vietējie iedzīvotāji visbiežāk ir arī lielākie darītāji.

Pēc Artūra novērotā, Baltezerā lielākās galvassāpes rada malu zvejnieki. Daugavpils novada pašvaldība, piesaistot Valsts vides dienesta inspektorus, vienā reizē bija konfiscējusi vairāk kā 60 nelegālas ūdas. Biedrība ar saviem brīvprātīgajiem inspektoriem un biežajām dežūrām, kā arī pasākumiem ierobežotu šo nelegālo zveju, uzskata A. Kārkliņš. Baltezerā savulaik esot dzīvojuši vēži, līdz ar to var secināt, ka ezera ūdens ir tīrs.

„Turklāt Baltezeram ir liels dziļums un ainaviski krasti, tāpēc tas ir piemērots peldētājiem un zemūdens medību cienītājiem. Ja biedrība vai aģentūra palielinās zivju resursus, atjaunos vēžu populāciju un uzlabos krasta infrastruktūru (tur iederētos arī volejbola laukums, vietējā laivu nomātava, telšu vieta un stāvlaukums), tad Baltezeru pēc dažiem gadiem iecienīs arī makšķernieki. Un jo vairāk ir makšķernieku, jo mazāk ir maluzvejnieku. Turklāt licencētā vēžu zveja nodrošinātu biedrībai labus ienākumus, tos, savukārt, varētu izlietot brīvprātīgo inspektoru algošanai un vēžu pavairošanai,” atzina A. Kārkliņš. 

Baltezeram ir tikai divas publiskas pieejas -- Vaboles un Kalupes pagastā, tomēr Artūrs mudina pārējos zemes īpašniekus vienoties par krastu tīrīšanu, koku zāģēšanu, lai ezerā biežāk iespīdētu saule, tāpat visi īpašnieki, tostarp arī Vaboles un Kalupes pagasta pārvalde, varētu izveidot dabas taku gar krastu no Vaboles pludmales līdz Kalupes pludmalei.

Labiekārto ezera krastu

Šogad Baltezerā izveidota jauna peldēšanās un laivu laipa, turpat krastā uzstādīts koka galds un soli. Šos infrastruktūras uzlabojumus pavasarī veica Vaboles pagasta pārvalde. Tāpat plānots uzlabot grants pievadceļu, pastāstīja Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja Aina Pabērza.

Baltezers pēdējo reizi tika bagātināts ar zivīm 2008. gadā, toreiz Vaboles makšķerēšanas un atpūtas cienītāju biedrība „Baltezers D” ielaida 25 000 līdaku kāpuru. Lai gan biedrība šobrīd apturējusi savu darbību, tomēr Daugavpils novada dome sadarbībā ar Vaboles pagasta pārvaldi mudina vaboliešus aktīvi iesaistīties ezera apsaimniekošanā un realizēt projektus.

„Baltezers ir mūsu pagasta pērle. Cerams, ka mums izdosies atjaunot biedrību,” uzsvēra Aina Pabērza.

Savukārt Kalupes pagasta pārvalde, kurai pieder Baltezeram pieguļošā zeme,  pirms dažiem gadiem atjaunoja grants ceļu, izveidoja stāvlaukumu, un šobrīd meklē atbalsta programmu finansējumu pludmales labiekārtošanai, teica Kalupes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Ūbele.

Varētu iedibināt vēžu svētkus

Pie jūras svin nēģu, jūras un citus svētkus, bet pie Baltezera varētu iedibināt vēžu svētkus, uzskata Artūrs, piebilstot, ka Latgalē nav neviena ezera, kur var ķert vēžus. Vēžu svētki -- tā būtu viena brīvdiena gadā. Vispirms notiktu vēžošanas sacensības, pēc tam mini sporta svētki, un, visbeidzot, turpat pludmalē vai Vaboles muižas parkā varētu sarīkot arī nelielu ballīti. „Eksperti jau šobrīd atzīst, ka Baltezers un Sasaļu ezers (Sventes pagasts) ir skaistākie ezeri Daugavpils novadā. Vabolieši var būt lepni, ka viņu pagastā ir tāds ezers, un atliek vien to padarīt populārāku,” atzina A. Kārkliņš, piebilstot, ka iesākumam uz valsts ceļa Daugavpils--Vabole--Kalupe varētu uzstādīt ceļazīmi „Baltezers”.

UZZIŅAI

·        Baltezeru tautā sauc „Boltazars”

·        vidējais dziļums 7 m, maksimālais -- 16,3 m

·        mīt plauži, līdakas, raudas, ruduļi

·        platība 72 ha

·        iztek Jāņupīte un Krivānu upīte

 (Avots -- Daugavpils novada dome)