„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Māte un meita dalās kopīgā vaļaspriekā -- mākslā

Pēc divu gadu pārtraukuma, ar kopizstādi „Atbalss” Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas sektorā, atgriezušies mātes un meitas Aurikas un Annemarijas Jelinsku darbi. Šajā laikā abu dzīvē daudz kas ir mainījies, bet mīlestība pret mākslu palikusi nemainīga.

Izstādei izmeklēti dažādu žanru darbi – ainavas, portreti, klusā daba, animālijas. Aurikas veidotās ainavas un ziedu kompozīcijas savas aprises ieguvušas tušas un eļļas glezniecības tehnikā, izmantota arī gēla pildspalva. Savukārt Annemarijas animālijas žanra darbi tapuši, izmantojot guašu, flomāsterus un zīmuļus.

Annemarija pērn absolvēja Ilūkstes Sadraudzības vidusskolu un šobrīd studē inženierzinātni Rīgas Tehniskajā universitātē. Mamma vērtē, ka, uzsākot patstāvīgu dzīvi, meita kļuvusi atvērtāka un arī darbos šī jauniegūtā brīvība atspoguļojas košāku krāsu izvēlē. Tā kā Annemarija iecienījusi grafikas tehniku, nav jāuztraucas, kā no mājām uz Rīgu un atpakaļ nogādāt nepieciešamos darba piederumus. „Vienīgi ceļā uz mani dažkārt aizdomīgi skatās papīra ruļļa dēļ,” smaidot saka jauniete.

2016. gadā LCB atklāta arī Annemarijas personālizstāde „Solītis”. Ne vien mamma, bet arī skolotājas uztraukušās, ka, uzsākot studijas eksaktajā jomā, Annemarija par mākslu aizmirsīs, tāpēc gandarījums par paveikto, gatavojot izstādi „Atbalss”, esot divkāršs.

Aurika Jelinska šajā laika periodā nomainījusi darba vietu. Ja meitai studiju dēļ kļuvis mazāk brīvu brīžu, ko veltīt mākslai, Aurika, strādājot par Šēderes pagasta Pašulienes bibliotēkas vadītāju, par laika trūkumu nesūdzas. Tas ļauj mākslai pievērsties pastiprināti un ar mērķi biežāk gatavot pasūtījuma darbus -- gan portretus, gan apgleznotus zīda lakatus. Aurikas darbi bijuši skatāmi vairākās grupu un personālizstādēs. Pēc izglītības viņa ir vizuālās mākslas skolotāja, Daugavpils Universitātē ieguvusi profesionālo maģistra grādu mākslā un radošai darbībai veltījusi gandrīz 30 gadus. Izstādē „Atbalss” uzmanību piesaista kādas meitenes portrets. Aurika stāsta, ka labprāt gleznotu vairāk portretu, bet reti kurš modelis mūsdienās var atļauties pavadīt 12 stundas, nekustīgi sēžot aiz molberta: „Man daudzi jautā, kāpēc negleznoju bērnu. Bet viņus pat pierunāt grūti!” Mammas teikto apstiprina Annemarija – viņa atminās pat piecus šādus neveiksmīgus mēģinājumus. Izstāde “Atbalss” ir aplūkojama Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas sektorā līdz 31. jūlijam.