„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Kāpēc likvidē Vecsalienas pagasta pārvaldi

11. jūlija Daugavpils novada domes sēdē pieņemts lēmums par Vecsalienas pagasta pārvaldes kā iestādes likvidāciju, kas jāveic līdz šī gada 1. septembrim. Par to, vai tas nozīmēs arī optimizāciju un administratīvo resursu ekonomiju, gan vēl pāragri spriest – par nepieciešamību saglabāt visas 18 Vecsalienas pagasta pārvaldē šobrīd esošās štata vienības lems jaunais Salienas pagasta pārvaldes vadītājs kopā ar domes vadību.

Turpmāk par Vecsalienas pagastu kā administratīvo vienību atbildēs jaunizveidota Salienas pagasta pārvaldes struktūrvienība. Vecsalienas jeb Červonkas muižas pilī, kur šobrīd atrodas pagasta pārvalde, dome sola iedzīvotājiem saglabāt iespēju saņemt pakalpojumus. Muižas pils ēka ir arī populāra laulību reģistrēšana vieta, tāpēc pašvaldība ir ieinteresēta to turpināt apdzīvot. Pašreizējā Vecsalienas pagasta pārvaldes vadītāja Svetlana Kursīte min, ka svarīgi būtu saglabāt iespēju šeit pulcēties jauniešiem, no šejienes organizēt kultūras dzīvi vietējā līmenī.

Tomēr ne visi darbinieki ir ieinteresēti turpināt stādāt jaunveidojamajā struktūrvienībā. „Daži jau izlēmuši, ka neies strādāt uz Salienas pagasta pārvaldi Vecsalienas pagasta struktūrvienībā. Vairākums gan teikuši, ka vēlas saglabāt savu darba vietu,” stāsta S. Kursīte, skaidrojot, ka argumenti vienai vai otrai izvēlei ir dažādi – kāds sagaidījis pirmspensijas vecumu, cits vērtē, ka, iespējams, nāksies pavadīt ilgāku laiku ceļā uz darbu, ja būs jābrauc arī uz Salienu. Viņa apstiprina, ka ideja apvienot Salienas un Vecsalienas pagasta pārvaldi apspriesta jau sen, bet gan viņai, gan citiem Vecsalienas pagasta pārvaldes darbiniekiem pārsteigumu sagādājis domes lēmums likvidācijas procesu īstenot tik strauji, pusotra mēneša laikā.

Daugavpils novada domes vadība Vecsalienas pagasta pārvaldes likvidāciju pozicionē kā pilotprojektu, tomēr atsakās komentēt, kuru no 19 novada pagasta pārvaldēm varētu sagaidīt līdzīgs liktenis. Tas, ka par pilotprojektu kļuvis tieši Vecsalienas un Salienas pagasts, ir apstākļu sakritība, kas saistīta ar Salienas pagasta pārvaldes vadītāja Rišarda Jermaļonoka lēmumu dodies pensijā, to apstiprina arī domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins. „Vēsturiski Salienas pagasts ir vecāks, tur atrodas arī Salienas vidusskola, līdz ar to izlēmām saglabāt Salienas pagasta pārvaldi. Vecsalienas pagastā mazāk štata vienību, mazāks iedzīvotāju skaits.” Viņš vērtē, ka pašvaldībai būtu izdevīgāk organizēt struktūrvienības administratīvo pārvaldi, jo tad viens vadītājs varētu pārraudzīt vairākus pagastus, minot Ilūkstes un Krāslavas novadu, kur šāda prakse jau tiek piekopta.

S. Kursīte atzīst, ka pati plāno kandidēt uz vakanto Salienas pagasta pārvaldes vadītāja amatu. Viņa vērtē, ka, ja struktūrvienībā turpinās stādāt tikpat darbinieku, cik šobrīd strādā pagasta pārvaldē, ieekonomēt neizdosies, taču atbalsta domes vadības pieeju piedāvāt katram darbiniekam iespēju saglabāt savu darba vietu.