„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Ciems, no kura izauga pilsēta

Pilsētām patīk lepoties ar savu vēsturi, taču ne katra var lepoties ar patiesi senu izcelsmi. Pagājuši 66 gadi, kopš savulaik daudznacionālais Kurzemes guberņas miests Grīva zaudēja pilsētas statusu, jo tika pievienots Daugavpilij. Grīvas veidošanās, savukārt, saistīta ar Kalkūnes muižu, par kuras centru liecina ciems, kur industriālo ražotņu džungļos plaukusi dažādu nozaru rūpniecība. Rīt, 7. septembrī, Kalkūnes ciems svinēs 500 gadu jubileju.

Darbs ir, vietas, kur dzīvot -- maz

To, ka Kalkūne ir piepilsētas ciems, nevar noliegt, kā nekā Kalkūnes un Daugavpils zīme atrodas vien pāris metru attālumā cita no citas. Tomēr vizuāli tas neatgādina tipisku, greznām privātmājām vai moderniem daudzdzīvokļu namiem aizpildītu piepilsētas ciemu. Gluži pretēji, aiz augstiem žogiem te slēpjas pelēkas noliktavas, rūpniecības ēkas un vairāki ķieģeļu torņi. Starp tiem atrodamas dažas padomju laikā celtas daudzdzīvokļu mājas, kas gan ir manāmi apdzīvotas. Dienas vidū autobusa pieturā pulcējas pat pārdesmit sabiedriskā transporta pasažieri.

Kalkūnes pagasts ir iedzīvotāju skaita ziņā otrs lielākais pagasts Daugavpils novadā un vairums no šiem iedzīvotājiem arī koncentrējušies Kalkūnes ciemā. Pagasta pārvaldes vadītājs Osvalds Kursītis tam sniedz pavisam vienkāršu skaidrojumu – šeit ir darbs. „Esam viens no retajiem novada pagastiem, kur tik liela daļa iedzīvotāju šeit ne tikai deklarēti, bet arī strādā,” norāda O. Kursītis. Tikai, ja agrāk te ražoja ķieģeļus un keramzītu, tad tagad te nodarbojas ar zivju pārstrādi. Savukārt Krievijas impērijas laikā iedibināto spirta ražošanu turpina SIA „Trevors”. Dzīvīgumu ciemā veicinājis tas, ka pievārtē atrodas dzelzceļš, Grīvas stacija, netālu arī Grīvas lidlauks.

Pagasta pārvaldes vadītājs gan atzīst, ka dzīvojamo ēku stāvoklis, gan pašvaldības, gan privātīpašnieku rokās esošo, ir slikts, lai gan pieprasījums pēc dzīvokļiem ir liels. Nenokārtota lieta ir arī tukšā daudzdzīvokļu ēka pie Komunālās ielas, ko vajadzētu nojaukt, bet pašvaldībai, vismaz pagaidām, nav līdzekļu, lai veiktu demontāžu. Atgriežoties pie jubilejas konteksta, esot žēl, ka svinīgo noskaņu, iespējams, nomāks putekļu mākoņi un traktoru rīboņa pašā ciemata centrā. „Latvijas valsts ceļi” tieši šovasar uzsāka ceļa posma Daugavpils–Birkineļi–Smeline, kas reizē ir arī Kalkūnu iela, pārbūvi.

Visu rakstu lasiet 6. septembra numurā.