„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

CSDD aicina izmēģināt drošības jostu simulatoru Daugavpilī un Jēkabpilī

Lai uzskatāmi uzrunātu sabiedrību par drošības jostas lietošanu auto aizmugurējos sēdekļos, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) 6. septembrī atklāja sociālo kampaņu “Vari priekšā. Vari arī aizmugurē”. Kampaņas ietvaros 12. un 13. septembrī Daugavpils un Jēkabpils iedzīvotājiem būs iespēja izmēģināt īpašu drošības jostu simulatoru, kas ļaus pārliecināties par drošības jostu efektivitāti. Interesenti laipni gaidīti –

  • ceturtdien, 12. septembrī, Daugavpilī, “Circle K” degvielas uzpildes stacijā Daugavpils-2, Stacijas ielā 97a no 14.00 līdz 17.00;
  • piektdien, 13. septembrī, Jēkabpilī, “Circle K” degvielas uzpildes stacijā Rīgas ielā 218G no 12.00 līdz 15.00.

Visiem, kuri izmēģinās simulatoru, tiks sarūpēts patīkams pārsteigums no “Circle K” un kampaņas vēstneša Edgara Bāliņa.

Vairākums jeb 86% pasažieru lieto drošības jostu, sēžot automašīnas priekšā, bet aizmugurē uz pusi mazāk – tikai 43% pasažieru vienmēr piesprādzējas, liecina CSDD 2019. gada pētījums. Dati atklāj, ka tieši Latgales iedzīvotāji ir viskūtrākie drošības jostu lietotāji, atrodoties auto aizmugurē.

Viens no galvenajiem nepiesprādzēšanās iemesliem ir pārliecība par situācijas drošumu, spēju to kontrolēt un pārvaldīt. Arī pazīstama vide un neliela satiksmes intensitāte ir iemesls tam, ka pasažieri nepiesprādzējas, proti, 53% gadījumu pasažieri nesprādzējas, jo jābrauc neliels attālums; 40% pasažieru aizbildinās, ka josta ir neērta, nepraktiska un to ir grūti uzlikt. 22% respondentu nesprādzējas tāpēc, ka pilnībā uzticas autovadītājam, savukārt 18% uzsver, ka šoferis nav atgādinājis, ka mašīnā ir jāpiesprādzējas.

Saite uz kampaņas video: https://youtu.be/9xWKNwCrthQ

Kampaņa tiek rīkota sadarbībā ar Valsts policiju. To atbalsta degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K Latvia” un VSIA “Autotransporta direkcija”. Kampaņa daļēji tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Par pētījumu:

  1. gada jūnijā CSDD sadarbībā ar vadības konsultāciju uzņēmumu “Civitta” Latvijas novados un pilsētās veica pētījumu par autovadītāju un pasažieru uzvedību ceļu satiksmē.