„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Daugavpilī iesvētīja jaunu katoļu baznīcu

27. oktobrī Daugavpils Ķīmiķu parkā tika iesvētīta jauna katoļu baznīca, kas veltīta Dieva žēlsirdības godam. Svētkus ievadīja durvju atvēršana, svētku procesija, altāra un sienu svētīšana ar eļļām, ūdeni un vīraku. Bija atbraukuši priesteri un ticīgie no visām Latgales draudzēm, tostarp Ludzas un Balviem, bet par muzikālo noskaņu rūpējās Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles koris.

Svētajā Misē Rēzeknes--Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis gan atgādināja par dievnama nozīmi katra cilvēka dzīvē, gan pateicās Daugavpils pašvaldības amatpersonām, kuras piešķīra zemi un atbalstīja dievnama projektu, arhitektei Vivijai Lakušai, Rēzeknes būvfirmai „Utilitas”, baznīcas koka mēbeļu autoram galdniekam Albertam Slišānam, Vilāņu meistariem -- celtniekiem, kā arī ziedotājiem -- Latgales draudžu prāvestiem un ticīgajiem, ārzemju fondiem un Amerikas bīskapiem un priesteriem u.c..  

„Kāpēc būvējam baznīcas? Mēs zinām dievnamus, kuriem ir 300 un vairāk gadu. Vajadzība pēc baznīcas bija toreiz, un baznīca ir vajadzīga arī šodien. Baznīcā cilvēks satiekas ar Dievu. Ķīmiķu mikrorajona baznīca ir veltīta Dieva žēlsirdības godam. Cilvēks grēko, taču Dievs ir žēlsirdīgs, labs, mīlošs. Dievs vēlas, lai cilvēks iemantotu debesu valstību, tāpēc viņš cilvēkam grēksūdzē piedod visu,” bīskaps teica sprediķī.

Todien Svēto komūniju saņēma tūkstošiem ticīgo, kuri bija piepildījuši ne tikai lūgšanu zāli, bet arī baznīcas dārzu. Pēc priesteru aplēsēm, ārā varēja būt divas reizes vairāk cilvēku nekā dievnamā. 

Kristīne, kura atnāca uz dievkalpojumu ar meitu, atzinās, ka šo baznīcu gaidīja vairākus gadus. „Dzīvoju gandrīz pie pašas baznīcas. Tā būs mana draudze,” teica Kristīne. Savukārt Ivars apņēmies iet dziedāt baznīcas korī. Tāpat aptaujātie ticīgie bija vienisprātis, ka, pateicoties baznīcas celtniecībai, atjaunojās un uzplauka Ķīmiķu parks.

Vaicāts, kas vadīs draudzi, ekselence Jānis Bulis teica, ka vēl tiks lemts par prāvestu, kurš vadīs Svētās Mises latviešu, latgaliešu, poļu un krievu valodā, bet līdz tam laikam draudzē kalpos Daugavpils dekanāta priesteri.

Vairāk lasiet 29. oktobra numurā.