„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Medus un ķiploku svētkiem ir jākļūst par tradīciju

Sestdienas rītam neierasti agri, pulksten desmitos, 20. augustā A. Pumpura skvērā ar ansambļa „Rakari” uzstāšanos sākās Medus un ķiploku svētki „Salds kā medus, stiprs kā ķiploks”.

Ap šo laiku apmeklētāju bija pavisam maz, bet pie jauno lauku uzņēmēju Aleksandra Kačanoviča un Armanda Koržeņevska tirdzniecības vietas, kur viņi piedāvāja ķiploku pastas ar upenēm, dillēm, pētersīļiem un čili pipariem, kā arī marinētus ķiplokus, jau bija sapulcējies krietns pircēju pulciņš.

Visus priecēja arī saulainais un siltais laiks. Gar tirgotāju rindām gāja aizvien vairāk un vairāk cilvēku, interesējoties un degustējot, kā arī pērkot garšīgo un veselīgo produkciju. Pamazām pildījās arī skatītāju rindas.

Svētkus organizēja un vadīja Latviešu kultūras centra (LKC) darbinieki. LKC vadītājas vietniece kultūras jautājumos Sandra Maskaļova pastāstīja, ka pie viņiem atnāca biškopji un izteica priekšlikumu sarīkot medus svētkus. LKC darbiniekiem iepatikās šī ideja, bet viņi nolēma paplašināt tēmu, jo Jelgavā ir medus un maizes svētki, Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā – medus un pirts svētki u. c. Tad atcerējās kaut kur dzirdēto – ja esi pārēdies medu, jāuzkož ķiploks, un nolēma svētkos apvienot šos divus šķietami pilnīgi atšķirīgos produktus. Rezultātā ideja visiem iepatikās un ķiploki tika iekļauti svētku programmā. Drīzumā izstrādāja emblēmu un katram pārdevējam izgatavoja plāksnītes ar saimniecības nosaukumu un emblēmu.

Visu rakstu lasiet 26.augusta numurā.