„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

„Ūgas Akadēmija” uzņem tempu

Kopš jūnija Preiļos darbojas Latgales identitātes veikals „Latgolys Ūga”, kurā noietu rod vietējo amatnieku un mājražotāju produkcija. Projektu koordinatore Aija Vanaga atzīst, ka ideja par veikala izveidi ir attaisnojusies. Atšķirībā no citu novadu pieredzes, šis esot vienīgais veikals, kas integrēts lielveikalā un pieejams plašākam pircēju lokam.

Jau drīzumā, no 1.decembra, veikala plauktos parādīsies arī Ziemassvētku laikam raksturīga produkcija. Šeit ikviens var iegādāties Latgalē ražotas preces gan paša vajadzībām, gan dāvanām. Līdzās austām tautiskām jostām, tradicionālajai keramikai, rokdarbiem, linu un koka izstrādājumiem var iegādāties arī dažādas neparastas lietas, piemēram, kabaču, ozolzīļu vai piparmētru ievārījumu, bebru dziedzeru uzlējumu, mājās ražotas konfektes, Latgales domino un daudzas citas lietas. Aija atzīst, ka katrai lietai ir savs pircējs. Populāra esot Latgales keramika, ko dažādā izpildījumā piedāvā četri keramiķi. Iecienītas ir pirkstiņu lellītes, pieprasītas esot arī grāmatas latgaliešu valodā un pat krāsojamā grāmata „Izkrāso Preiļus”, ko izveidojusi vietējā meitene Vanda Sondore. Aija rāda māla podiņu un atzīst, ka tādā gatavoti sautēti kartupeļi ir vienkārši izcili, jo sutināti īstā māla traukā, kas radīts ar milzīgu pietāti pret senču tradīcijām un kurā ielikts arī konkrētā meistara rokraksts un raksturs. 

Paralēli veikaliņam tika izveidota arī „Ūgas Akadēmija”, kas apvieno uzņēmējus, amatniekus un mājražotājus ar domu smelties jaunu pieredzi un idejas.

„Uztaisīt veikalu nav grūti, bet ir jautājums – kamdēļ? Latgalē ļoti pietrūkst kopējā noieta tirgus, ir zema konkurētspēja. Lielai daļai saimnieku tas ir hobijs nevis pamatdarbs. Redzējām nepieciešamību pēc papildus izglītības, zināšanām un prasmēm,” par akadēmijas izveides ideju stāsta Aija.

Visu rakstu lasiet 25. oktobra numurā.