„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Aicina kļūt par Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem

Pērn valdība atbalstīja VVC sabiedrisko palīgu komandas izveidošanu, lai sekmētu latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, kā arī sniegtu atbalstu centram. Brīvprātīgo palīgu institūts darbojas tikai gadu, un par sabiedriskajiem palīgiem pa šo kļuvuši 16 cilvēki, tostarp viens Latgalē – Rēzeknē.

20. oktobrī Daugavpili apmeklēja Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles departamenta vecākā inspektore- koordinatore Dzintra Skrūzmane, kura sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi informēja latviešu valodas skolotājus, studentus, latviešu valodas pasniedzējus un citus interesentus par iespēju kļūt par Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem un stāstīja par šo palīgu lomu valstī.

Uz tikšanos gan bija ieradušies vien daži cilvēki, iespējams, intereses trūkums ir saistīts ar nepareizu šo sabiedrisko palīgu lomas interpretāciju. Krievvalodīgajos masu medijos parādījies apzīmējums „valodas policija”, kas, pēc Dzintras Skrūzmanes teiktā, ir maldīgs salīdzinājums.

Viņa stāsta, ka VVC sabiedrisko palīgu funkcija ir savas pārraudzības reģionā apzināt situāciju valsts valodas lietošanas jomā, izvērtēt publiskās informācijas tekstu atbilstību latviešu literārās valodas normām, piemēram, sekot dažādām izkārtnēm veikalos, preču marķējumam, sniegt ieteikumus konstatēto neatbilstību novēršanai un ziņot par tām VVC inspektoriem.

Visu rakstu lasiet 28. oktobra numurā.