„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Šķirojot atkritumus, iedzīvotāji nepārmaksās par to apsaimniekošanu

Šogad spēkā stājušies grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, kas nosaka dabas resursu nodokļa (DRN) likmes paaugstināšanu par vienas tonnas sadzīves atkritumu apglabāšanu no 12 uz 25 eiro 2017. gadā, no 25 uz 35 eiro 2018. gadā, no 35 uz 43 eiro 2019. gadā un no 43 uz 50 eiro 2020. gadā.

Šo izmaiņu dēļ visās pašvaldībās tiek pārrēķināti sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifi. Lielākoties novados ir vienots tarifs, taču Daugavpils novada pagastos tas atšķiras, jo līgumi par atkritumu apsaimniekošanu noslēgti ar diviem operatoriem. 

Tarifs par atkritumu apsaimniekošanu pagastos svārstās no 9,12 līdz 14,59 eiro par kubikmetru. Viszemākais tarifs pagaidām ir Kalkūnē, Sventē, Maļinovā un Laucesā, dārgāk maksās iedzīvotāji Līksnā, Vabolē un Naujenē.

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts skaidro, ka tarifs katrā pagastā atšķiras atkarībā no iepirkuma rezultātiem, vietas attāluma, atkritumu apjoma, kā arī iedzīvotāju un juridisko personu skaita. Viņš uzsvēra, ka iedzīvotājiem ir iespēja šķirot atkritumus un mazāk maksāt par to apsaimniekošanu, jo par šiem atkritumiem operators naudu neņem, tas rēķina tikai savākto sadzīves atkritumu apjomu, kas tiek vests glabāšanai poligonā.

Atkarībā no izvesto sadzīves atkritumu apjoma katru mēnesi iedzīvotāji saņem atšķirīgus rēķinus.

Visu rakstu lasiet 17. februāra numurā.