„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Iedrošina skolēnus kļūt par karavīriem

Latvijas zemessargs Nils Students kopš pagājušā gada nogales kopā ar ASV karavīriem apmeklē Latgales skolas, lai angļu valodas stundās stāstītu par NATO, Latvijas un ASV sadarbību drošības jautājumos, kā arī par karavīra misiju.

Braucienus finansē ASV vēstniecība Latvijā projekta „Brothers in arms” ietvaros.

Nils Students jau sarunas sākumā uzsver, ka viņam un ASV karavīriem šajos skolu braucienos nav līdzi ieroču, viņi ved pildspalvas un citus suvenīrus, kā arī izziņas materiālus par NATO un, sarunājoties angliski, nostiprina skolēnu svešvalodas zināšanas. „Stundu iesākam ar stāstu, kā Latvijas zemessargs varēja piedzimt Amerikā un kā Kijevā (Ukraina) dzimušais jauneklis kļuva par ASV armijas leitnantu, pēc tam iepazīstinām ar NATO,” projekta saturu atklāj Nils.  

Viņš atgādina, ka Latvija no 2004. gada ir NATO dalībvalsts, tāpat uzsver, ka citas NATO valstis nāks palīgā Latvijai grūtā brīdī. Tikmēr skolēni jautā, kāpēc ASV tehniku var redzēt pilsētās un ciemos, kāds ir ASV karavīru bruņojums utt. Nils Students ASV karavīrus raksturo kā sava darba profesionāļus, kuri labprāt mācās latviešu pieredzi, jo zina, ka latviešu virsnieki un karavīri ir vieni no labākajiem pasaulē, turklāt viņi nav baidījušies dienēt smagākajos punktos, piemēram, Irākā un Afganistānā.

Visu rakstu lasiet 7. aprīļa numurā.