„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Pērc man, mammu, skolas formu, skolā ieti man gribas!

Mēdz teikt, ka ragavas jātaisa vasarā, bet rati ziemā. Šo teicienu var attiecināt arī uz skolas formu, kas jāpasūta jau maijā, lai 1. septembrī skolēns varētu vilkt mugurā.

Vidējai paaudzei vēl palicis atmiņā padomju laiks, kad skolas forma bija obligāts skolēna atribūts, bez kura ierasties uz stundām nedrīkstēja. Atceļot skolas formu, daudzi atviegloti uzelpoja, taču ar laiku skolas pamazām atkal atgriezās pie šīs idejas un sāka ieviest formas tērpus, tiesa, mūsdienās jauniešiem ir lielāka izvēles brīvība, arī pašas formas ir praktiskākas un glītākas. 

Daugavpils novadā skolas forma pagaidām ieviesta tikai dažās skolās, piemēram, Naujenes, Lāču un Biķernieku pamatskolas mazākajās klasēs. Daugavpils novada Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša atzīst ideju par labu, viens no galvenajiem iemesliem – vecākiem nav katrreiz jādomā, ko bērnam vilkt mugurā, turklāt forma vieno skolēnus un ļauj atpazīt mācību iestādi. Skolas šādu lēmumu pieņemot pašas, vienojoties ar vecākiem, pašvaldība neiejaucas, arī pabalsts skolas formai novadā nav paredzēts.  

Daugavpilī no 18 vispārizglītojošām skolām forma ir 13 izglītības iestādēs. Viena no pirmajām pirms dažiem gadiem Daugavpilī skolas formu ieviesa Saskaņas pamatskola. Nesen Daugavpilī notikušajā konferencē „Pozitīvas pārmaiņas skolās turpinās” skolas direktores vietniece izglītības jomā Dace Plociņa stāstīja, kā viņu skolēni tiek motivēti valkāt formu.

Visu rakstu lasiet 28. aprīļa numurā.