„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
-0.8 °C
skaidrs laiks

Preiļu muzejā glabāsies Jāzepa Pīgožņa mantojums

Šogad māksliniekam Jāzepam Pīgoznim būtu apritējusi 80 gadu jubileja, diemžēl 28. maijā viņš aizgāja aizsaulē, nesagaidot savas dzīves nozīmīgo datumu. Jubilejas mākslinieks bija iecienījis svinēt tieši Preiļos, kas viņam ir īpaši tuva pilsēta. Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs gatavoja kārtējo mākslinieka jubilejai veltīto izstādi, ko nu nāksies atvērt bez paša mākslinieka klātbūtnes. Muzeja direktore Tekla Bekeša atzīst, ka jubilejas izstāde pārtaps par piemiņas izstādi, ko plānots atklāt novembrī. Šajā svētku reizē Jāzepam Pīgoznim arī tikšot piešķirts Preiļu pilsētas goda pilsoņa nosaukums, diemžēl, jau pēc mākslinieka nāves.

Jāzepa Pīgožņa jubilejas priekšvakarā muzejs saņēma milzu pārsteigumu no viņa ģimenes – sievas Leontīnes un meitām Lauras un Ievas, kuras nolēmušas muzejam uzdāvināt daudzas mākslinieka personiskās mantas, kas saistītas ar viņa daiļradi.

Vērtīgajā kolekcijā ir viņa molberts ar nepabeigtu gleznu, otas, krāsas un to šķīdinātāji ar terpentīna smaržu, virkne zīmējumu un grāmatu ilustrāciju, etnogrāfisks skapītis, kas nāk no viņa dzimtajām mājām Odumānu sādžā Rēzeknes novadā. Reizē ar aizraujošu stāstu ģimene nodevusi muzejam glabāšanā arī viņa t.s. „liktens lietas” – paša mākslinieka izgatavotās alumīnija dakšas, karotes, nažus un krūzītes, kas saglabājušās no pēckara gadiem. Tās Jāzeps izgatavojos no kara laikā notriektas lidmašīnas atlūzām.

Muzejs saņēmis arī mākslinieka medaļu kolekciju un ar to izgatavošanu saistītos rīkus. Šo nodarbi mākslinieks uzsācis gluži nejauši, kad viņa rokās nonākuši vāciņi no kefīra stikla pudelēm. Tieši no tiem arī tapušas pirmās medaļas.

Tekla Bekeša atzīst, ka saņemt mākslinieka mantojumu esot liels gods un atbildība, jo, izņemot Rīgu, tagad daļa ar viņa dzīvi saistīto lietu glabāsies Preiļos. Lai gan mākslinieks ir dzimis Rēzeknes novadā, lielāka saikne viņam bija izveidojusies tieši ar Preiļiem, kur viņš bijis biežs viesis, piedalījies mākslinieku plenēros.