„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. maijs
Piektdiena
Dailis, Herberts, Umberts
+12.4 °C
apmācies

Kā izvairīties no krāpniekiem internetā?

Apmaksāta informācija

Mūsdienās mēs internetā varam atrast visu nepieciešamo, no noderīgiem padomiem, kā uzlabot veselību, līdz pat izklaidei, kā, piemēram, online kazino un aizraujošām spēlēm. Tomēr nav noslēpums, ka, izmantojot internetu, nepieciešams būt piesardzīgiem, jo pastāv dažādi draudi, kas var apdraudēt mūsu privātumu, drošību un labklājību. Pastāv indivīdi un pat cilvēku grupas, kas izmanto dažādas taktikas, lai maldinātu lētticīgus lietotājus. Šajā rakstā aplūkosim noderīgus padomus, kas palīdzēs izvairīties no krāpniekiem internetā.

1. Izglītojiet sevi

Zināšanas ir pirmā aizsardzības iespēja pret krāpniekiem. Esiet informēti par jaunākajām krāpšanas shēmām, pikšķerēšanas paņēmieniem un internetā izplatītajām krāpšanas shēmām. Regulāri lasiet ziņas, lai saglabātu modrību.

2. Pārbaudiet avotus

Piesardzīgi rīkojieties, sazinoties ar nezināmām personām tiešsaistē. Pirms sniedzat personisko informāciju vai veicat finanšu darījumus, pārbaudiet personas vai organizācijas leģitimitāti. Lai pārliecinātos par uzticamību, pārbaudiet oficiālās tīmekļa vietnes, kontaktinformāciju un atsauksmes no uzticamiem avotiem.

3. Aizsargājiet savu personisko informāciju

Esiet piesardzīgi, daloties tiešsaistē ar sensitīvu informāciju, piemēram, Jūsu personas kodi, bankas konta informāciju vai Jūsu parolēm. Likumīgi uzņēmumi un iestādes nekad nepieprasīs šādu informāciju, izmantojot aizdomīgus e-pastus vai ziņojumus. Neatbildiet uz aizdomīgiem pieprasījumiem un neklikšķiniet uz nepazīstamās e-pasta ziņās ievietotajām saitēm.

4. Izmantojiet tikai drošas tīmekļa vietnes

Veicot pirkumus tiešsaistē vai ievadot personas datus, pārliecinieties, ka tīmekļa vietne ir droša. Meklējiet "https://" URL adresē un piekaramās atslēdziņas simbolu adreses joslā, kas norāda, ka savienojums ir šifrēts un drošs. Izvairieties no sensitīvas informācijas ievadīšanas nenodrošinātās tīmekļa vietnēs, jo šo informāciju var pārtvert krāpnieki.

5. Uzstādiet drošības programmatūru

Aizsargājiet savas ierīces, izmantojot uzticamu pretvīrusu programmatūru. Atjauniniet programmatūru, lai tā pasargātu no jaunākajiem apdraudējumiem. Turklāt, piekļūstot publiskajiem Wi-Fi tīkliem, apsveriet iespēju izmantot virtuālo privāto tīklu (VPN), lai šifrētu interneta datplūsmu un novērstu nesankcionētu piekļuvi Jūsu datiem.

6. Sargieties no pikšķerēšanas mēģinājumiem

Pikšķerēšanas mēģinājumi ir izplatīta taktika, ko krāpnieki izmanto, lai ar viltu piespiestu cilvēkus izpaust konfidenciālu informāciju vai lejupielādētu ļaunprātīgu programmatūru Jūsu ierīcēs. Uzmanieties no nevēlamiem, aizdomīgiem e-pasta ziņojumiem, īsziņām vai tālruņa zvaniem, kuros tiek pieprasīta personiska informācija vai tiek aicināts steidzami rīkoties. Vienmēr rūpīgi pārbaudiet sūtītāja e-pasta adresi vai tālruņa numuru.

7. Esiet uzmanīgi arī sociālajos medijos

Esiet uzmanīgi, sazinoties ar svešiniekiem sociālajos medijos. Krāpnieki bieži izmanto viltotus profilus, lai iegūtu uzticību un izmantotu neziņā esošus lietotājus. Izvairieties publiski dalīties ar personisko informāciju un rūpīgi pārbaudiet draugu pieprasījumus vai ziņas no nepazīstamām personām.

8. Esiet skeptiski noskaņoti pret nereāliem piedāvājumiem

Ja piedāvājums šķiet pārāk labs, lai tas būtu patiess, iespējams, tas tāds arī ir. Sastopoties ar solījumiem par ātru bagātību, ekstravagantām balvām vai ienesīgām ieguldījumu iespējām tiešsaistē, esiet prātīgi. Pirms apņematies veikt jebkādus finanšu darījumus vai ieguldījumus, rūpīgi izpētiet informāciju un vajadzības gadījumā konsultējieties ar uzticamiem padomdevējiem.

9. Uzraugiet savus finanšu kontus

Regulāri sekojiet līdzi saviem bankas izrakstiem, kredītkaršu darījumiem un citiem finanšu kontiem, lai uzzinātu, vai tajos nav veiktas neslikumīgas darbības. Nekavējoties ziņojiet savai finanšu iestādei, ja esiet pamanījis darījumu, ko Jūs neesat veicis, lai novērstu turpmākus zaudējumus.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.