„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.6 °C
neliels sniegs

Modes salons cietoksnī ar senatnes pieskaņu

Daugavpils cietoksnis nupat kļuvis bagātāks ar jaunu objektu, kas piesaista tūristus un ļauj iejusties 19. un 20. gadsimta noskaņā. Bijušajās Nikolaja vārtu apsardzes telpās atvērts modes salons „Atmiņu lāde”, kurā var ne tikai aplūkot senā stilā darinātus tērpus, bet arī tos uzlaikot un doties pastaigā pa cietokšņa ielām.

„Jums ir vajadzīgas idejas? Nāciet pie manis, man tādu daudz!” iedvesmas pilna jautri teic salona īpašniece Irēna Voitāne, kura laipni izrāda savu ekspozīciju, pastāsta par katru tērpu, par senajām ģērbšanās tradīcijām un modes tendencēm. Tieši ideja par šāda salona izveidi cietoksnī abas ar draudzeni Rasmu Ivbuli pamudinājusi atgriezties Latvijā pēc vairāku gadu prombūtnes.

Irēna smejas, ka pie vainas laikam bijis mēness aptumsums, kura laikā ideju nosapņojusi. „Es redzēju ziemas ainu Daugavpils cietoksnī. Pa ielu man pretī nāca divas sievietes, tērpušās garās kleitās, skaistās cepurēs ar apmalēm, uz pleciem apmetnis. Parasti no rīta sapņus neatceros, bet šo gan nespēju aizmirst, un ideja bija rokā. Es sapratu – jāšuj seni tērpi. Izstāstīju to draudzenei un viņa uzreiz teica – jā! Rasmai ir Dieva dots rokdarbnieces talants, es pati savulaik apmeklēju šūšanas kursus,” stāsta Irēna. Tieši Anglijā tapa pirmā tērpu kolekcija, kurā vairums attiecināms uz 20. gadsimta sākumu, bet daļa tērpu atbilst 19. gadsimta dažādiem periodiem.

Visu rakstu lasiet 4. septembra numurā.