„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Piecas pazīmes, kad ieteicams veikt HIV testu

freeimages.com

Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pirmajā pusgadā Latvijā no jauna HIV infekcija ir konstatēta 149 pacientiem – tas nozīmē, ka ik dienas kāds cilvēks Latvijā saņemt pozitīvu atbildi HIV testā. Taču parasti sevi ar šo infekciju nesaistām un tālāk neaizdomājamies, jo “uz mani tas neattiecas”. Taču realitāte ir cita, jaunais HIV pacients jau sen neatbilst sabiedrības stereotipiem par to, ka HIV ir aktuāla problēma tikai noteiktām sabiedrības riska grupām (homoseksuāli vīrieši, intravenozo narkotiku lietotāji un seksa pakalpojumu sniedzēji). Jaunie pacienti lielākoties ir aktīvi jauni cilvēki, aptuveni vienādā skaitā vīrieši un sievietes, un gandrīz trešā daļa ar HIV vīrusu inficējušies heteroseksuālu kontaktu ceļā. Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Detalizēta informācija par saslimšanām un pazīmēm, kad būtu īpaši ieteicams veikt HIV testu, pielikumā.

 Visvairāk HIV inficēto Latvijā ir Rīgā, taču arī pārējos reģionos vīruss ir aktuāls. Tā Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka Latgales reģionā kopumā ir reģistrēti 208 HIV pozitīvi cilvēki, 2016.gadā no jauna HIV tika konstatēts 27 cilvēkiem, šogad pirmajos četros mēnešos – 4 cilvēkiem. Veselības ministrija informatīvajā ziņojumā par HIV izplatības ierobežošanu raksta, ka viens HIV pozitīvs cilvēks, kas nezina savu statusu, neaizsargājas un neārstējas, var inficēt pat 12 citus cilvēkus.

Ar HIV var inficēties seksuālu kontaktu ceļā (arī orālā seksa ceļā), lietojot injicējamās narkotikas, tetovējoties, saskaroties ar inficētu cilvēku asinīm, piemēram, veicot medicīniskas manipulācijas, kā arī māte grūtniecības un zīdīšanas laikā var nodot infekciju bērnam. Ar HIV nevar inficēties sarokojoties, apskaujoties, skūpstoties, šķaudot vai klepojot, lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus – telefonu, datoru, dvieli u.c., lietojot kopīgu uzturu un traukus, apmeklējot kopīgas tualetes, dušas, peldoties baseinā, insektu un dzīvnieku (suņu, kaķu) kodumu vai skrāpējumu rezultātā.

Svarīgi zināt savu HIV statusu ir divu iemeslu dēļ – pirmkārt, HIV vīruss iznīcina tās asins šūnas, kas atbild par imunitāti, un izraisa pastiprinātu imūnsistēmas novājināšanos. Vienkāršāk sakot, cilvēks sāk pastiprināti slimot. Tādēļ ir svarīgi laicīgi sākt ārstēšanu – mūsdienās iespējams imunitāti atjaunot pietiekamā apmērā, lai cilvēks varētu dzīvot pilnvērtīgu un ilgu mūžu, un pat nebūt infekciozs citiem. Tas arī ir otrais iemesls, kādēļ svarīgi zināt savu HIV statusu – lai netīšām neinficētu citus cilvēkus.

Ir virkne slimību un pazīmju, pēc kurām būtu ieteicams veikt HIV testu. Primāri uz to pacientu mudinās ģimenes ārsts vai speciālists, tomēr arī pats pacients var izteikt lūgumu veikt HIV testu, ja:

  1. Jums atkārtojas plaušu karsoņi, bronhīti, ir neskaidras izcelsmes drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra ilgāk par mēnesi;
  2. Jums ir ilgstoši nezināmi izsitumi un ādas izmaiņas, ilgstoša caureja, ēstgribas zudums, novājēšana, nogurums, svīšana naktīs, palielināti limfmezgli;
  3. Jums ir kāda no bakteriālām infekcijām;
  4. Jums ir kāda no vīrusu infekcijām;
  5. Jums ir kāda no parazītiskām vai sēnīšu infekcijām.

Vairākām slimībām mēdz būt līdzīgi simptomi, tādēļ noteikti jākonsultējas ar ārstu, lai precizētu diagnozi.

Būtiski – HIV testa rezultāts ir zināms tikai pacientam pašam un ārstam infektologam, kuram ir jāievēro pacienta tiesības neizpaust diagnozi trešajai personai. Citu personu, tai skaitā ārstu, informēšana ir pacienta paša ziņā.

HIV testus var veikt visās laboratorijās, bet ir arī speciāli HIV profilakses punkti. Visu HIV profilakses punktu saraksts SPKC mājas lapā: www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/hiv-profilakses-punkti