„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
+10.8 °C
daži mākoņi

„Mākslīgajai nierei” Daugavpilī – 30 gadi

Aleksandrs Rube

27. oktobrī Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) notika konference, kura bija veltīta 30. gadskārtai, kopš tika veikta pirmā hemodialīzes procedūra, t.i., asins attīrīšana ar „mākslīgās nieres” aparāta palīdzību. Trīsdesmit gados DRS veikti 106 325 šādi seansi.

DRS valdes loceklis Reinis Joksts pastāstīja, ka hemodialīzes procedūra pirmo reizi tika veikta 1987. gada 10. novembrī. Viņš sirsnīgi pateicās nefrologiem – ārstiem, kuri specializējas nieru un urīnceļu sistēmas slimību diagnostikā, ārstēšanā un profilaksē, turklāt agrāk viņu darba apstākļi nebūt nebija ideāli. Klātesošos uzrunāja Latvijas Nefrologu asociācijas prezidente Viktorija Kuzema, atzīmējot, ka mūsdienās šai medicīnas jomai Latvijā ir stabils tehniskais nodrošinājums un tajā strādā augsta līmeņa profesionāļi.

DRS Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Anatolijs Turonoks un nefroloģe Marija Baltace pastāstīja, ka sākotnēji slimnīcā bija tikai daži asins attīrīšanas aparāti, tiem nebija īpaši augstu tehniskie parametri, bet medmāsām periodiski bija jātīra katetri. Trūka arī ūdens attīrīšanas iekārtu, savukārt pacientu vecums nedrīkstēja pārsniegt 45 gadus. Tos, kuri varēja normāli pārciest šo procedūru, atlasīja ļoti stingri.

Pilnu rakstu lasiet 3.novembra numurā.