„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

HIV pacientu ārstēšanu šogad sāk ātrāk

freeimages.com

Ar 2018. gada sākumu notikušas pozitīvas izmaiņas HIV pacientu ārstēšanā – papildu finansējums budžetā ļāvis paaugstināt CD4 šūnu skaitu, ar kuru var uzsākt valsts apmaksātu terapiju – šobrīd tās ir 500 CD4 šūnas. Līdz šim valsts apmaksāta ārstēšana tika nodrošināta tikai tiem pacientiem, kuriem CD4 šūnu skaits bija 350 un zemāks, kā rezultātā daudziem terapiju nācās gaidīt pat vairākus gadus.

Latvija un Lietuvu bija vienīgās valstis Eiropas Savienībā, kuras HIV pacientu ārstēšanu nesāka uzreiz pēc infekcijas atklāšanas. Lietuva pēc stingras UNAIDS kritikas 2018. gadā plāno pilnībā atteikties no ierobežojumiem HIV ārstēšanas uzsākšanā. Savukārt Latvijā 2017. gada laikā Veselības ministrijā ar nevalstisko organizāciju aktīvu līdzdalību tika izstrādāts HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāns 2018.-2020.gadam, ko valdība akceptēja 31. oktobrī, un kas paredz uzsākt agrīnāku HIV terapjiu.

“Mēs aicinām visus HIV pacientus, kas līdz šim nav varējuši saņemt terapiju šūnu skaita ierobežojuma dēļ, izmantot valsts sniegto iespēju un uzsākt ārstēšanos. Pacientiem ir jāvēršas Latvijas Infektoloģijas centrā, lai veiktu analīzes, noskaidrotu pašreizējo veselības stāvokli un, ja nepieciešams, sāktu lietot zāles,” aicina Inga Ažiņa, RAKUS Latvijas Infektoloģijas centra Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja, sertificēta infektoloģijas un dermatoveneroloģijas ārste.

“Mēs ļoti ceram, ka 2018. gadā ieviestās izmaiņas HIV pacientu ārstēšanā aizsāks pozitīvu pavērsienu Latvijā un samazinājumu jauno HIV gadījumu dinamikā. Mūsdienās HIV infekcija ir vadāma ar medikamentiem. Pacients, kas lieto zāles, ne tikai uzlabo savu veselības stāvokli un dzīves kvalitāti, bet arī kļūst drošs apkārtējiem un pagarina savu dzīvi,” stāsta HIV pacientu atbalsta biedrības “AGIHAS” vadītājs Andris Veiķenieks.

Uz 2017. gada 1. oktobri Latvijā bija reģistrēti 5449 HIV pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Pēc VM ziņām, Latvijā šobrīd ārstēšanu saņem ap 38% no HIV inficētām personām. Turklāt Latvijā turpinās apjomīgs jauno HIV gadījumu skaita pieaugums, 2016. gadā Latvija ieņēma 1. vietu ES pēc jauno HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotājiem (18,5 gadījumi pret 5,9 gadījumiem vidēji ES un EEZ valstīs). 2017. gada pirmajos 11 mēnešos Latvijā konstatēti 260 jauni HIV gadījumi.

Ārstēts HIV pacients infekciju tālāk neizplata, bet tas, kurš zina, ka ir inficēts, savus partnerus inficēs daudz retāk nekā tāds, kurš nezina. Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā eksprestesti 17 HIV profilakses punktos ir pieejami bez maksas un anonīmi: https://www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/hiv-profilakses-punkti.