„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Bērnunamu „Priedīte” siltinās par miljonu eiro

Patversmes nākotne pagaidām nav skaidra, taču ēka noteikti nestāvēs tukša // Foto: Aleksandrs Rube

Tuvākajā laikā paredzēts sākt bērnunama patversmes „Priedīte” energoefektivitātes paaugstināšanas projekta tehniskās dokumentācijas izstrādi. Lēmums par siltināšanu, kas izmaksās 1,3 miljonus eiro, tika vienbalsīgi pieņemts Daugavpils domes Attīstības komitejas sēdē.

Lai gan nepieciešamība atjaunot patversmes ēku nevienam neizraisa šaubas, šo procesu sarežģī vienlaicīgā deinstitucionalizācijas programmas īstenošana. Nākamajos piecos gados lielākajā daļā Eiropas valstu strauji jāsamazina sociālo instanču skaits – cilvēkus ar īpašām vajadzībām, bāreņus un citas mazaizsargātas personas centīsies integrēt sabiedrībā, izmantojot jaunas pieejas. Taču daudz kas šajā programmā joprojām nav skaidrs, un tas sarežģī pašvaldības struktūru darbu.

Tā kā pēc dažiem gadiem bērnunama „Priedīte” audzēkņi tiks izmitināti grupu dzīvokļos un citās „ģimenes” iestādēs, daži deputāti uzdeva gluži pamatotu jautājumu – kas ar patversmes ēku notiks nākotnē? Domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Inta Ruskule uz šo situāciju raugās diezgan mierīgi, jo pilsētā tāpat būs jāveido centrs „Atelpas brīdis”, kurā varēs uzturēties bērni ar īpašām vajadzībām, tādējādi atslogojot vecāku ikdienu, dienas centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, jauniešu māju ar grupu dzīvokļiem, krīzes centrs un citas iestādes. Jāatzīmē, ka visas šīs izmaiņas skars arī bērnunamu patversmi „Auseklītis”.

Lielākā daļa līdzekļu bērnunama patversmes „Priedīte” siltināšanai tiks saņemta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Labklājības ministrijas, savukārt no pilsētas budžeta piešķirs 120 000 eiro. Darbus plānots paveikt 18 mēnešos kopš līguma parakstīšanas.

1. aprīlī patversmei „Priedīte” apritēs divdesmit gadi, bet dienu iepriekš tās ilggadējā direktore un pedagoģe Ludmila Smikova svinēs 60 gadu jubileju.