„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. maijs
Ceturtdiena
Einārs, Ervīns, Klāvs
-2.1 °C
daži mākoņi

Sākušās veselības apdrošināšanas iemaksas

pixabay.com

No 1. septembra veicamas veselības apdrošināšanas iemaksas, kā arī to atmaksa, ja veselības apdrošināšanas maksājumi veikti kļūdaini, to paredz MK noteikumi Nr. 261 „Veselības apdrošināšanas iemaksu veikšanas un atmaksāšanas kārtība”, kas stājās spēkā šī gada maijā.

Atbilstoši Veselības aprūpes finansēšanas likumam, sākot ar 2019. gadu, tiesības uz valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem būs personām, kuras veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vai ir kādā no sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, kuras automātiski apdrošinās valsts.  Pārējiem iedzīvotājiem, sākot ar 2018. gada 1. septembri, būs iespēja iesaistīties veselības apdrošināšanas sistēmā brīvprātīgi, veicot ikgadēju veselības apdrošināšanas iemaksu.

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka valsts veselības apdrošināšanas ieviešana nodrošinās taisnīgāku valsts budžeta līdzekļu izlietojumu un pakāpeniski uzlabos iedzīvotājiem valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu pieejamību. Tās ieviešana ir sociāli taisnīga pret legālajiem darba ņēmējiem – iedzīvotājiem, kuri veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā. Vienlaikus par sociāli mazaizsargātām grupām rūpējas valsts, apdrošinot tās automātiski.

2018. gads ir pārejas laiks, kurā darbojas līdzšinējā kārtība valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu saņemšanai. Savukārt no 2019. gada 1. janvāra medicīnas pakalpojumu pilno "grozu" varēs saņemt tikai apdrošinātie iedzīvotāji:

  •     legālie darba ņēmēji (kuri veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā);
  •     valsts apdrošinātās iedzīvotāju grupas (bērni, pensionāri u.c.);
  •     iedzīvotāji, kuri veic veselības apdrošināšanas iemaksas.

Visiem iedzīvotājiem, kuri nav au`tomātiski apdrošināti un nevēlas veikt apdrošināšanas iemaksas, tiks sniegti pamata "groza" medicīnas pakalpojumi.

Tas attiecas uz šādām iedzīvotāju grupām: Latvijas pilsoņi; Latvijas nepilsoņi; ārzemnieki ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā; bezvalstnieki, kuriem bezvalstnieka statuss ir piešķirts Latvijas Republikā; bēgļi vai personas, kurām ir piešķirts alternatīvais statuss; aizturētās personas; patvēruma meklētāji. Nosacījums attiecas arī uz iepriekš minēto iedzīvotāju nepilngadīgajiem bērniem. Latvijas pilsoņu un nepilsoņu laulātajām, kurām ir termiņa uzturēšanās atļauja Latvija Republikā, tiek nodrošināta tikai valsts apmaksāta dzemdību palīdzība.

Arī turpmāk valsts apmaksātus pakalpojumus sniegs ārstniecības iestādes, kuras ir noslēgušas līgumu ar NVD.

Lai iedzīvotāji varētu ērti noskaidrot, vai viņi jau ir apdrošināti vai arī viņiem, lai saņemtu medicīnas pakalpojumu pilno “grozu”, nepieciešams apdrošināties, NVD aicina iedzīvotājus aizpildīt speciāli izveidotu tiešsaistes (online) testu un iegūt atbildi. Tests ir pieejams interneta vietnē www.apdrosinaties.lv.

Nākamajā „Latgales Laika” otrdienas numurā lasiet, kādi medicīnas pakalpojumi iekļauti pamata un pilnajā „grozā”.