„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
+7.9 °C
daļēji mākoņains

Brīdinās par neuzraudzītām kapavietām novadā

pixabay.com

Augustā Daugavpils novada domē noslēdzies darbs pie jauniem kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumiem. Kopumā kapu apsaimniekošana tiks organizēta līdzšinējā kārtībā, taču konkretizēti kapu pārziņa pienākumi un kapavietas piešķiršanas kārtība.

Kapsētas turpinās apsaimniekot pagastu pārvaldes, kas var algot kapu pārzini. Apbedījumiem turpmāk jātiek reģistrētiem nevis tikai mirušo reģistrācijas žurnālā (jeb kapu grāmatā), bet arī elektroniskajā datu bāzē. Tas, tāpat kā kapavietas ierādīšana, jāveic pārzinim. Pretēji daudzām citām Latvijas pašvaldībām, Daugavpils novada saistošie noteikumi neparedz maksu par kapavietas piešķiršanu, ierādīšanu un rezervēšanu pašvaldības kapsētās. Daugavpils novada domes Finanšu pārvaldes Īpašuma daļas vadītāja Ilze Rasčevska norāda, ka to nav plānots mainīt, jo valstī nav vienota likuma, kas nosaka šādu maksu.

Jaunajos noteikumus arī minēts, ka virsapbedījumus var veikt arī uz neuzraudzītām kapavietām (kur pirmais apbedījums bijis pirms 25 gadiem). Līdz katra gada 1. oktobrim pārzinim jāapseko kapsēta, konstatējot un nofotografējot neuzraudzītās kapavietas. Tās tiks marķētas ar brīdinājuma zīmi, tiks sagatavots akts un izdarīta atzīme kapu grāmatā. Ja kapavieta netiek uzraudzīta trīs gadus pēc kārtas, tad tā pāriet kapsētas apsaimniekotāja rīcībā, 30 dienas par to iepriekš brīdinot kapavietas uzturētāju.

Šobrīd Daugavpils novadā ir 72 pašvaldības kapsētas, visvairāk pašvaldības kapsētu ir Višķu, Maļinovas, Dubnas, Demenes un Salienas pagastā. Jaunie noteikumi izstrādāti, ņemot vērā šogad noslēgušās Valsts kontroles revīzijas ieteikumus. Par saistošo noteikumu neievērošanu var izteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu fiziskām personām līdz 360 eiro, juridiskām personām līdz 1400 eiro.