„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
+6.0 °C
daļēji mākoņains

Aicina reģistrēt svētbildes

Sniedzot sīkāku informāciju par sakrālā mantojuma saglabāšanu pilsētā, Daugavpils domes Nekustamā īpašuma attīstības nodaļas vadītāja Inta Ruskule pastāstīja, cik svarīgi ir reģistrēt svētbildes.

Pateicoties tam, ka kopējā reģistrā bija iekļauta ikona „Marijas pasludināšana”, Nīderkūnu vecticībnieku draudze saņēma pašvaldības finansējumu šī vērtīgā objekta restaurācijai. 

Turklāt restaurācija ievērojami palielina izredzes atrast un atgūt ikonas gadījumā, ja tās tiek nozagtas. Ja priekšmetam tiek piešķirts valsts nozīmes mākslas objekta statuss, tas tiek pakļauts stingrai kontrolei. Šādas svētbildes ir sanumurētas un var pretendēt uz palīdzības saņemšanu atjaunošanai vai glabāšanas apstākļu uzlabošanai. I. Ruskule atzīmēja – ja šo procedūru būtu veikuši divu citu vecticībnieku dievnamu pārstāvji, arī viņi varētu piedalīties domes programmā.

Daudzām svētbildēm, kuras atrodas Daugavpils dievnamos, ir liela vēsturiska vērtība, taču tās ir ļoti sliktā stāvoklī. Pašvaldība cer, ka nākamajā gadā ne vecticībniekiem, ne citu konfesiju pārstāvjiem formalitātes netraucēs pieteikties dalībai līdzīgā programmā.