„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils novadā paliks tikai viena aptieka

Farmaceite Marija Vingre sāka strādā aptiekā astoņdesmitajos gados, bet pašreizējā aptiekas īpašniece Eleonora Baika strādā šeit jau 44 gadus // Foto: Aleksandrs Rube

Kalupes aptieku plāno slēgt jau novembra beigās – to vēstulē „Latgales Laikam” pastāstīja vietējā iedzīvotāja, kura uzskata, ka šis lēmums ļoti negatīvi ietekmēs visu pagastu. Aptiekas īpašniece Eleonora Baika atzīstas, ka turpināt nav ne spēku, ne motivācijas.

Pēdējā jubileja

Aptiekas ēka Kalupē uzcelta 1953. gadā, un kopš tā laika ir bijusi svarīgs „veselības punkts”, kur varēja iegriezties vietējie iedzīvotāji. Šogad aptieka svin savu 65 gadu jubileju. Ēkā ne reizi nav bijis kārtīgs remonts, un beidzamajos gados farmaceitiem sagādāja problēmas aukstums, ārdurvis un loga pārsedze, kuras draud nobrukt. Šeit vēl joprojām nav kanalizācijas, lai gan tā ir standarta prasība jebkurai aptiekai. Tā kā ēka pieder pašvaldībai, komersants nedrīkst patvaļīgi veikt pat sīkus remontdarbus, tiesa, tam gandrīz nav brīvu līdzekļu. Ņemot vērā sarežģītos apstākļus, kādos jāveic   individuālā saimnieciskā darbība, un nogurumu, tika pieņemts lēmums – tā tas vairs nevar turpināties.

Kalupes aptieka tiks slēgta jau pēc pāris nedēļām

„Mums daudz kas tika solīts, jo īpaši pirms vēlēšanām, taču nekas tā arī netika izpildīts,” saka E. Baika, „ja ēka tiktu atjaunota un šeit strādātu tikai viens cilvēks, aptieka spētu izdzīvot. Taču mēs gribam doties pelnītā atpūtā.”

Kalupes aptiekā astoņdesmit procenti no visiem līdzekļiem tiek tērēti medikamentu iegādei. Peļņas atlikumu izmanto triju darbinieku, tostarp īpašnieka, algām, malkas iegādei, saimniecības vajadzībām. Ņemot vērā smago nodokļu slogu un iedzīvotāju skaita samazināšanos, par normālu perspektīvu šeit nav ko sapņot.

Aptiekā ir arī vēsturiskas lietas, piemēram, sterilais skapis zāļu izgatavošanai. To paredzēts atdot muzejam.

Pilnu rakstu lasiet 9. novembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.

 

Komentāri

12.11.2018 20:16
zinaida
kak vsjo naselenije astanetsja bez medikamentov???a nawe praviteljsvo niocom nedumaet kak toljka nabitj sebe karmani.
12.11.2018 11:51
Egija
Sanāk kad tagad pensionāriem ar mazo pensiju un sāpēm jābrauc uz pilsētu pēc medikamentiem ..... valsts nedomaa par iedziivotaajiem .... tad kaada motivaacija ir iet uz taam veeleesanam ? .... valstij nav liidzeklu .... ja nebuutu tad neteereetu uz LV 100gadi miljonus .