„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Skolas apgūs ES naudu

Daugavpils tehnikuma projektu koordinatore Irina Novikova atzīmē, ka skolēni, kuri izgājuši praksi citās Eiropas valstīs, gūst lielus panākumus // Foto: Jeļena Čursina

Projekta „Erasmus +” īstenošana sākās 2014. gadā un turpināsies līdz 2020. gadam. Negaidot projekta noslēgumu, par godu Latvijas simtgadei un sagaidot 2019. gadu, Daugavpils domes Izglītības pārvalde (IP) nolēma sniegt atskaiti par darbu, kas paveikts šajā jomā.

IP aprēķini liecina, ka pašlaik ES projektu „Erasmus +” finansējuma summa Daugavpils izglītības iestādēs sasniegusi ievērojami skaitli – vairāk nekā 1 miljonu eiro.

Pasākumā Daugavpils skolas un bērnudārzi prezentēja savus projektus, kuri īstenoti ar „Erasmus +” palīdzību. Tie visi atbilst noteiktajiem mērķiem – aktīva jaunatnes iesaistīšana Eiropas dzīvē, valodu apgūšana, jaunu zināšanu un pieredzes gūšana utt. Konferencē piedalījās projekta kuratori no Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA). Viens no jautājumiem, kas tika uzdots VIAA Mobilitātes projektu nodaļas vadītājai Baibai Sermuliņai, bija par interešu izglītības iespējām piedalīties „Erasmus +” projektā. B. Sermuliņa atzīmēja, ka, diemžēl, pagaidām interešu izglītība nevar piedalīties šajā ES projektā, taču šāda iespēja var rasties nākotnē, jo projekta gaitā pastāvīgi tiek ieviesti kaut kādu jauninājumi. Piemēram, tagad skolu darbiniekiem ir vienkāršota „Erasmus +” projektu reģistrācija – gan reģistrēt, gan prezentēt savu projektu iespējams tiešsaistes režīmā. Tas ieviests arī tāpēc, ka skolu ideju reģistrācija un prezentācija ir ļoti svarīga, jo tieši pēc skolas pieteikuma tiek lemts, vai projektam piešķirt līdzekļus.

Visi „Erasmus +” projekti iedalāmi divos veidos – sadarbības projekti, kuri paredz partneru meklēšanu citās valstīs, un mobilitātes projekti, pateicoties kuriem, piemēram, pedagogi apmeklē dažādus kursus utt. VIAA pārstāve uzskata, skolās un bērnudārzos vairāk tiek īstenoti tieši mobilitātes projekti, bet gribētos, lai lielāks darbs tiktu veikts partneru meklēšanas jomā un sadarbības veidošanā ar Eiropas skolām. Daugavpilī šajā virzienā atzīmēts J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas darbs. Taču visvairāk „Erasmus +” projektu īsteno J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskola. Savukārt no pirmsskolas izglītības iestādēm aktīvākais ir 11. bērnudārzs.

VIAA „Erasmus +” projektu kuratore Baiba Sermuliņa iepazīstināja Daugavpils izglītības iestāžu pārstāvjus ar projektu jaunumiem

Plašas iespējas kopīgi Eiropas projekti paver arī profesionālajā izglītībā. Pirmām kārtām, tā ir prakse un pieredzes apmaiņa. Šo iespēju izmanto Daugavpils tehnikums. Šīs izglītības iestādes projektu koordinatore Irina Novikova uzsvēra, projektu ietvaros audzēkņi iziet praksi Eiropas valstīs, bet pedagogi var dalīties pieredzē un mācīties kvalifikācijas paaugstināšanas kursos. Pašlaik tehnikums sadarbojas ar visām Eiropas valstīm. Viens no pēdējiem tehnikuma īstenotajiem projektiem – trīs nedēļas ilga prakse Itālijā, kuras laikā audzēkņi varēja ne tikai apgūt friziera profesiju, mācīties valodu un iepazīties ar citas valsts kultūru, bet arī salīdzināt itāliešu kolēģu pieeju darbam. Skolēni atzīmēja, ka, atšķirībā no Latvijas skaistumkopšanas saloniem, itālieši lielāku uzmanību pievērš savai darba izpildes tehnikai, taču mazāku uzmanību veltī kārtībai savā darba vietā. Tuvākajā nākotnē Daugavpils tehnikums gaida skolēnus no Spānijas, kuri izies praksi pilsētas uzņēmumos.

Visas Daugavpils skolas, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, cenšas ne tikai gūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, bet vēlāk pašas veido savus projektus vai rada kaut ko jaunu. Piemēram, 3. vidusskola prezentēja skolēnu izveidotu mobilo lietotni, kuri mācījās veidot beidzamajā braucienā pie ārvalstu partneriem.

Jāatzīmē, ka visu dalībvalstu kopējais budžets projektu īstenošanai ir aptuveni 15 miljardi eiro, līdz „Erasmus +” projektu noslēgumam atlikuši divi gadi.