„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Kokapstrādes skolotājs Jānis Kuklis ir uzticīgs Latgalei

Jānis Kuklis ar putuplasta galvu, kuru audzēkņi izveidojuši, izmantojot 6 asu robotu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) Krāslavas teritoriālās struktūrvienības kokapstrādes profesionālo priekšmetu skolotājs Jānis Kuklis ir pamanāms visur. Ja audzēkņi piedalās LMT Skolu kartinga kausa izcīņā vai Krāslavas autorallijā, Jānis ir blakus, lai palīdzētu nomainīt riteņus vai vienkārši uzsistu uz pleca uzmundrinājumam. Tāpat viņš ir viens no tiem, kas koordinē tehnikuma audzēkņu dalību Krāslavas pilsētas pasākumos, piemēram, uguns skulptūru šovā. Būdams RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības absolvents, viņš nedevās uz Rīgu vai ārzemēm, bet gan piekrita struktūrvienības vadītāja Aivara Andžāna uzaicinājumam strādāt par skolotāju. „Esmu Latgales patriots, turklāt Latgalē esmu atradis sev tīkamu nodarbošanos, un to var atrast jebkurš,” uzsver Jānis.          

Viņš cenšas savos audzēkņos ielikt vēlēšanos strādāt ar koku tāpēc, ka patīk šis darbs, nevis „āķīša” dēļ. Tāpat Jānis atgādina, ka, izgatavojot durvis vai krēslu, jādara tā, lai patiktu pašam, citādi tavas mēbeles neieraudzīs citi. Ej un dari, - tas ir skolotāja Jāņa moto.

Runājot par krāslaviešu dalību LMT Skolu kartinga kausa izcīņas sacensībās, Jānis atzīst, ka pagājušajā sezonā pievīlusi tehnika, tāpat arī bija grūti nokomplektēt stabilu komandu (bieža dalībnieku maiņa). Tomēr RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienības komanda 11 vienību konkurencē ierindojās 6. vietā elektrokartingu klasē un 10. vietā tautas klases kartingu grupā. Jaunajā sezonā krāslavieši gan plāno startēt, sagatavojušies nopietnāk un ar vēlmi pietuvoties līderiem, teic Jānis.

Viņš kopā ar draugiem ir nofilmējuši dziesmas „Gorod” (Pilsēta) videoklipu, kas stāsta par Krāslavas īpašo noskaņu un īpašajām vietām. „Mums ir daudz ideju. Tiklīdz būs brīvāks laiks, filmēsim atkal. Mūsu, jauniešu, izpratnē Krāslavā ir padarīts ļoti daudz, lai šo pilsētu izceltu kā īpašu gan vēstures, gan izglītības un kultūras ziņā,” saka Jānis.

Vaicāts, kāds ir dzimtās Kalupes un kalupiešu pienesums viņa dzīvē, Jānis atzīst, ka, pateicoties gan Kalupes pamatskolas skolotājiem, gan sociālajām darbiniecēm

Ligitai Liepiņai un Līgai Kriškijānei, Ilzei Rasčevskai (tagad Ondzulei), daudzajiem vienaudžiem, viņš ir pieradinājies būt aktīvs. Brīvā laika nebija arī tur, turpina stāstījumu Jānis, - jo viņš mācījās Špoģu mūzikas un mākslas skolas Kalupes punktā, dejoja jauniešu deju kolektīvā, rakstīja projektus. Tagad Kalupes jauniešu aktivitātēs čakli iesaistījusies Jāņa māsa Maira.

Pilnu rakstu lasiet 8. janvāra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.