„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Nauris Mackevičs atbrīvots no direktora amata, VARAM prasa no domes paskaidrojumus

31. janvārī Daugavpils domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti ar balsu vairākumu atbrīvojuši Nauri Mackeviču no Daugavpils Futbola sporta skolas direktora amata.

No amata pienākumu pildīšanas uz dienesta pārbaudes laiku N. Mackevičs tika atstādināts aizvadītā gada novembra sākumā, pamatojoties uz toreizējā Daugavpils domes priekšsēdētāja Riharda Eigima rīkojumu.

Kā iemesli, kādēļ N. Mackevičs būtu atlaižams no sporta skolas direktora amata, domes sēdē tika minētas neprecizitātes atsevišķu darbinieku darba uzskaitē, iespējamais interešu konflikts, biedrības BFC "Daugavpils" izpilddirektora pienākumu pildīšana bez pašvaldības atļaujas, biedrības interešu stādīšana augstāk par sporta skolas interesēm un necaurspīdīgums biedrības finanšu apritē.

Tāpat sporta skolas direktoram tika pārmests tas, ka pašvaldība negūst finansiālu labumu no sportistu pārejas uz citiem klubiem, kaut arī iegulda viņu sagatavošanas procesā lielus līdzekļus.

Priekšlikumu par N. Mackeviča atbrīvošanu no Futbola sporta skolas direktora amata domes sēdē izteica deputāts R. Eigims. Savukārt deputāts Aivars Broks piedāvāja izteikt N. Mackevičam rājienu un ļaut izlabot pieļautās kļūdas.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasījusi Daugavpils pilsētas domes vadītājam  Andrejam Elksniņam sniegt paskaidrojumus par šā gada 31. janvāra domes ārkārtas sēdi, kur, pārkāpjot likumu “Par pašvaldībām”, no amata atbrīvots Daugavpils Futbola skolas direktors Nauris Mackevičs.

VARAM pēc 31. janvāra sēdes saņēma pieprasījumu pēc situācijas skaidrojuma no reģionālās preses pārstāvjiem, kā arī saņēma citas sūdzības par to, ka sēdes laikā pieņemts lēmums, kura lemšana pirms tam nebija iekļauta ārkārtas sēdes darba kārtībā, proti, no amata ticis atbrīvots Daugavpils Futbola skolas direktors N.Mackevičs. Daugavpils pilsētas pašvaldība tādējādi nav ievērojusi likumu “Par pašvaldībām”.

Likuma “Par pašvaldībām” 32.panta otrā daļa skaidri nosaka, ka ārkārtas sēdes darba kārtību ārkārtas sēdes laikā dome nedrīkst grozīt. Papildus tam saskaņā ar šā likuma 30.pantu domes lēmumu projektiem, atzinumiem par tiem un izziņas materiāliem jābūt pieejamiem visiem domes deputātiem ne vēlāk kā trīs stundas pirms ārkārtas sēdes.

VARAM rīcībā esošā informācija liecina, ka 2019.gada 31.janvārī tika izsludināta Daugavpils domes ārkārtas sēde un darba kārtībā tika iekļauts jautājums “Par slēdziena par pārbaudes veikšanu Daugavpils Futbola skolā pieņemšanu zināšanai”. Jautājuma izskatīšanas laikā domes Juridiskais departaments ziņoja par pārbaudes rezultātiem Daugavpils Futbola skolā. No ministrijai pieejamās informācijas secināms, ka domes ārkārtas darba kārtība, pirms tam neizziņojot, tika papildināta ar vēl vienu jautājumu par N. Mackeviča  atbrīvošanu no ieņemamā amata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!): “Pašvaldībām ir jādarbojas iedzīvotāju interesēs un normatīvajos aktos definētajās pilnvarās. Likumu tīša vai netīša neievērošana kavē pašvaldības darbu un raisa nopietnas bažas un neuzticību sabiedrībā. Es sekošu līdzi, lai VARAM paaugstinātu pašvaldību pārvaldes kvalitāti un iespēju robežās sniegtu savu juridisko atbalstu dažādu to kompetencē esošo jautājumu labākai pārvaldībai.”

Ņemot vērā iepriekš minēto, ministrija ir pieprasījusi sniegt paskaidrojumus  Daugavpils pilsētas domes vadītājam A.Elksniņam līdz š.g. 15.februārim.  Pēc paskaidrojumu pieņemšanas ministrija lems par turpmāku rīcību, vai  jāsasauc atkārtota domes sēdē un jāatceļ prettiesiski pieņemtais domes lēmums.