„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
-0.9 °C
skaidrs laiks

Pētīs, cik lielu piesārņojumu radījusi mazuta glabātuve Višķu tehnikumā

Publicitātes foto

Bijušajā Višķu tehnikuma teritorijā atrodas mazuta glabātuve – tā reģistrēta Latvijas piesārņoto vietu reģistrā. Daugavpils novada pašvaldība iecerējusi uzsākt tās piesārņojuma izpēti, lai varētu plānot attīrīšanas darbus.

Jau pērn Višķu pagasta pārvalde šīs problēmas risināšanai bija plānojusi piesaistīt Eiropas fondu līdzekļus, tomēr tas nav izdevies. Konsultējoties ar speciālistiem, Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms noskaidroja, ka piesārņojuma novēršana pašvaldībai varētu izmaksāt līdz 400 tūkstošiem eiro. Vēl pirms vides aizsardzības pasākumu uzsākšanas šī naftas produktu piesārņojuma likvidēšanai, jāizmēra, cik liels ir radītais kaitējums dabai. Darba uzdevumu izstrādei šobrīd nepieciešami 13 tūkstoši eiro, tos paredzēts piesaistīt no Daugavpils novada budžeta līdzekļiem vides aizsardzībai – no dabas resursu nodokļa ieņēmumiem. Izpētes laikā tiks izurbti 20 dziļurbumi, no kuriem paņems zemes paraugus. Tāpat tiks izurbtas piecas akas, no kurām ņems ūdens paraugus. Paredzams, ka izpēte ilgs 6--7 mēnešus.

Visu rakstu lasiet 12. februāra numurā.