„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

Labā prakse amatniecībā – darboties kopā

12. martā Daugavpils novada Kultūras centrā “Vārpa” norisinājās konference vietējiem un Zarasu amatniekiem "Amatniecības darinājumu pārdošana -- soli pa solim", kurā amatnieki un nozares eksperti dalījās pozitīvajā un negatīvajā pieredzē, cenšoties sekot aktuālajām tendencēm. Kamēr Sēlijas amatnieki radījuši veiksmīgus piemērus, kā sadarboties “zem viena jumta”, Daugavpils novadā tapis speciāls portāls vietējo produktu un pakalpojumu ērtākais meklēšanai.

Katram amatniekam, vienatnē īstenojot savu mazo biznesu, pārstāvēt savas intereses ir grūti, bet apvienojoties, vietējo politiku ir iespējams mainīt. Balstoties uz šo atziņu, amatniecības centra “Rūme” projektu vadītāja Daina Alužāne aicināja amatniekus izkāpt no komforta zonas un nebaidīties paplašināties kā tūrisma, kultūras un pat izglītības pakalpojumu sniedzējiem. “Izbūvējot amatnieku māju Zasā pirms 10 gadiem, Jēkabpils novadā piedzīvojām tādu kā amatniecības renesansi,” vērtē D. Alužāne, atzīmējot, ka tajā ir nodarbināti vairāki amatnieki, daļa no tiem agrāk bijuši bezdarbnieki. Viens no viņiem nesen uzaicināts doties tūrē uz Latvijas skolām “TehnoBusā” – stāstīt par savām prasmēm jauniešiem ar speciālām tehnoloģijām aprīkotā autobusā.

Līdzīgs veiksmes stāsts piedzīvots arī citā Jēkabpils novada pusē – Rubenes pagasta Kaldabruņās. Šeit pirms 12 gadiem bijušo skolas ēku no pašvaldības sāka izīrēt biedrība “Ūdenszīmes”. Tagad tur savu darbnīcu izveidojuši 10--12 dažādu amatniecības nozaru pārstāvji – stikla meistari, kokgriezēji, keramiķi utt. Būtiski, ka visi šie amatnieki vienojušies strādāt zem viena zīmola, par iedvesmas avotu ņemot konkrētu tēmu -- pļavu. Tas palīdz vairot atpazīstamību, un vienotais stils atvieglo ar produkta dizainu un iepakojumu saistīto jautājumu risināšanu.

Visu rakstu lasiet 15. marta numurā.