„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Stropos sacentās makšķernieki

20. maijā Stropu ezerā Daugavpils domes Komunālās saimniecības pārvalde (KSP) sadarbībā ar Latvijas Zivju fondu rīkoja makšķerēšanas sacensības „Pavasara līdaka 2017”.

Dalībnieku nebija daudz, bet organizatori atzīmēja, ka sacensību galvenais mērķis nebija sapulcināt lielu dalībnieku skaitu, bet parādīt, ka situācija ezerā mainās uz labo pusi. Ieviesta licencētā makšķerēšana, notiek aktīva cīņa ar malu zvejniekiem, un zivju skaits pieaug.

„Pirms četriem gadiem mēs nopietni pievērsāmies pilsētas ezeriem – rakstījām projektus materiāli tehniskā nodrošinājuma iegādei un zivju resursu papildināšanai, tagad pamazām sākam gūt rezultātus,” pastāstīja KSP tehniskais direktors Teodors Binders, „Stropu ezerā mīt 12 zivju sugas, galvenokārt līdakas, zandarti, līņi, plauži, asari. Zivju resursu papildināšanas programmas ietvaros mēs ielaidām līdaku un zandartu mazuļus. Pirms diviem gadiem tika ielaisti 40 000 līdaku mazuļu, savukārt pērn ielaidām zandartus.”

Viens no sacensību dalībniekiem, makšķernieks ar stāžu Vladimirs Semjonovs Stropos sācis makšķerēt nesen: „Pirmo reizi šurp atbraucu pagājušajā rudenī. Šogad sezonu atklāju 1. maijā un uzreiz noķēru piecas lieliskas līdakas no 800 līdz 1000 gramiem, vēl bija daudz mazu zivtiņu, kuras palaidu atpakaļ. Nākamajā dienā atnācu pl. 5.30 un, otro reizi iemetot makšķeri, pieķērās līdaka, kā vēlāk izrādījās – 11 kg smaga. Pagāja pusstunda, kamēr to izvilku. Parasti es šādas vecas zivis fotografēju un palaižu atpakaļ ezerā, jo tās ir negaršīgas. Taču toreiz nebija līdzi fotoaparāta, arī tuvumā – neviena, piebraucu pie krasta, turēju to dukurā dzīvu, bet arī krasts bija tukšs. Rezultātā zivs tā arī „aizmiga”, pagatavoju no tās sautējumu.

Pēc četrām stundām makšķernieki atgriezās krastā. Šajās sacensībās veiksme uzsmaidīja Igoram Kurašovam, kurš noķēra arī lielāko zivi – 520 gramus smagu asari. Otrajā vietā V. Semjonovs, trešais – Dmitrijs Purčaks.

Ekipāžu ieskaitē uzvarēja komanda „Šarks”, otrajā vietā – „Veterok”. Trešā vieta netika piešķirta, jo šajā svētdienas rītā nepaveicās tikai vienai ekipāžai – tā palika tukšā.