„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Vabolē veidos kulinārā mantojuma telpu

pexels.com

Lai līdz šī gada oktobrim Vabolē izveidotu kulinārā mantojuma telpu jeb virtuvi, paredzēts uzsākt Vaboles vidusskolas darbnīcu remontu 64 tūkstošu eiro vērtībā. Tam un dažādu meistarklašu organizēšanai gan Vabolē, gan Demenē un Naujenē finansējums saņemts, jo apstiprināts Daugavpils novada un Zarasu rajona Latvijas--Lietuvas pārrobežu sadarbības projekts.

Darbnīcā jāveic jumta, kanalizācijas, apkures, ventilācijas, sanitāro mezglu un iekštelpu remonts. Pēc darbu pabeigšanas pusgada garumā iedzīvotāji tur varēs piedalīties kulinārijas meistarklasēs. Savukārt Demenē un Naujenē paredzēts apmācīt vietējos iedzīvotājus un citus interesentus aušanā, filcēšanā un kokapstrādē.

Daugavpils novada domes apvienotajā komiteju sēdē, apstiprinot projekta izmaksu tāmi, raisījās diskusijas par to, kāpēc tieši Vabolē būtu jābūvē virtuve par 64 tūkstošiem. Domes vadības pārstāvji uzsvēra, ka tieši Vabolē Skrindu dzimtas muzeja vadītāja Anna Lazdāne visaktīvāk novadā nodarbojas ar kulinārā mantojuma kopšanu un popularizēšanu.

Projekta kopējās izmaksas ir 226 tūkstoši eiro. Telpa jāiekārto līdz 2019. gada novembrim, bet projekta noteikumi paredz, ka tūrisma vajadzībām to nevarēs izmantot vēl piecus gadus. Pēc tam gan pašvaldība plāno turpināt ieguldīt Vaboles kulinārā mantojuma telpā, lai attīstītu to kā kultūras tūrisma objektu. Jāatzīmē, ka pērn Skrindu dzimtas muzejā tika veikt iekštelpu remonts, kur arī viena telpa iekārtota kā virtuve.