„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Latgales zoodārzā apmetušies surikati

Aleksandrs Rube

Pagājušajā nedēļā Latgales zoodārzu apmeklēja biologs, zaļo kustības aktīvists, politiķis un Rīgas zoodārza valdes loceklis Ingmārs Līdaka. Vizītes mērķis – pieredzes apmaiņa Vides izglītības centra veidošanā, kuru paredzēts atklāt Rīgā 2021. gadā.

Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš un Ingmārs Līdaka ir seni draugi un nereti viens no otra „nošpiko” dažādas idejas. M. Pupiņš atzīmēja, ka, pateicoties kolēģim, Daugavpils zoodārzā izdevies tikt galā ar daudzām grūtībām un uzdevumiem. Tagad galvaspilsētas speciālisti nolēmuši piefiksēt dažas vietējā „zooloģijas štāba” īpatnības.

„Jebkuru zoodārza galvenais uzdevums ir sabiedrības, jo īpaši jaunās paaudzes, izglītošana ekoloģijas jomā,” uzsvēra I. Līdaka, „daudzi tamlīdzīgu iestāžu vadītāji to nesaprot. Ir patīkami apzināties, ka Daugavpilī šajā ziņā nav nekādu problēmu.”

Ingmārs Līdaka uzskata, ka tad, ja netiks īstenota pareiza pieeja, jebkurš zoodārzs neko daudz neatšķirsies no cirka. Ir svarīgi nevis vienkārši atnākt, apskatīt dzīvniekus un aiziet, bet gan izprast saikni ar dabu, tikt skaidrībā par cilvēka lomu šajās savstarpējās attiecībās. I. Līdaka pastāstīja, ka Rīgas zoodārzu gadā apmeklē 320 000 cilvēku, taču tas ir tikai skaitliskais rādītājs, bet ir svarīga iegūtās informācijas kvalitāte. Tāpēc Rīgā pastāvīgi tiek rīkoti speciāli tematiski pasākumi, kuros vissvarīgākais faktors ir individuāla pieeja bērniem un pieaugušajiem. Un tieši tāpēc ir tik svarīgi Rīgas zoodārzā izveidot Vides izglītības centru. Tā kopējās izmaksas būs 1,5 miljoni eiro, kuru lielāko daļu segs Kohēzijas fonds.

Dzīvnieki pamazām pierod pie jaunajām mājām

M. Pupiņš un I. Līdaka atklāja jauno surikatu mītni Latgales zoodārzā. Interesanti, ka šie ziņkārīgie dzīvnieciņi, kuri tagad sagaidīs apmeklētājus uzreiz aiz zoodārza durvīm, ir Rīgas zoodārza surikatu pēcteči. Un tas nav vienīgais pārsteigums, ko Mihails Pupiņš un viņa komanda sagatavojusi zoodārza viesiem, vēl lielāks notikums gaidāms šīm gada pavasarī.

Komentāri

01.02.2019 17:53
Māris
Ja nevar nodrošināt pienācīgus apstākļus esošajiem dzīvniekiem, kamdēļ ņemt klāt jaunus? :(((((((