„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
+3.8 °C
skaidrs laiks

Preiļu pusē skolu tīklu mainīt nesteidzas RU

Preiļu novadā divas skolas likvidētas pērn, Aglonas novadā tas tiks darīts šogad, bet Riebiņu novadā tas varētu notikt nākamajā gadā. Taču Izglītības un zinātnes ministrija ieguvumus no skolu tīkla sakārtošanas cer sagaidīt jau šogad, minot to kā priekšnosacījumu skolotāju algu celšanai septembrī. Tajā pat laikā pašvaldību pārstāvji, skaidrojot savu redzējumu par lauku skolu attīstību, atsaucas uz teritoriālo reformu, kas radījusi nogaidošu atmosfēru.

Preiļu novada pagastos šobrīd ir divas lauku pamatskolas – Salas pamatskola un Pelēču pamatskola. „Apsverot visus par un pret, izvērtējām, ka reorganizēt tās nav izdevīgi,” informē Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis, „tās atrodas pie robežas ar citām pašvaldībām. Ja 7.--9. klašu audzēkņi reorganizācijas rezultātā izvēlas cita novada skolas, savstarpējo norēķinu dēļ mums radīsies vairāk izdevumu, nekā turpinot šī skolas finansēt.” Abās pamatskolās ir internāts. Modelis reorganizēt pamatskolu par sākumskolu Preiļu novadā izmantots Priekuļu skolā 2016. gadā, bet skolēnu skaits turpināja kristies, un pērn Priekuļu sākumskola likvidēta.

Savukārt Preiļos, reģionālās nozīmes attīstības centrā, šobrīd ir trīs vispārējās vidējās un pamatizglītības iestādes. Divās no tām, Preiļu 1. pamatskolā un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā, pērn ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu uzsākta izglītības iestāžu telpu pārbūve un atjaunošana 2,4 miljonu eiro vērtībā. Arī valsts ģimnāzijas statusam nepieciešamos kritērijus, gan kvantitatīvos, gan kvalitatīvos, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija izpilda, apgalvo A. Zagorskis.

Preiļu 2. vidusskolā audzēkņus plānots piesaistīt, īstenojot tālmācības un neklātienes vispārējās vidējās izglītības programmas. Kad pērn tika likvidēta Preiļu novada vakara (maiņu) un neklātienes vidusskola, tika plānots saņemt akreditāciju arī 7.--9. klašu posma programmai un to īstenot Preiļu 1. pamatskolā, bet Izglītības pārvaldes vadītājs skaidro, ka neesot bijis pieprasījuma. Jāatzīmē, ka Preiļu 2. vidusskolā tiek īstenota mazākumtautību pamatizglītības programma. Ģimnāzijā paredzēts specializēties matemātikas un dabas zinātņu jomā, bet 2. vidusskolā -- ar kultūru, sociālajām zinībām saistītajos mācību priekšmetos.

Visu rakstu lasiet 9. aprīļa numurā.