„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Uz Latgali dzert kafiju

Rēzeknes novadā nodibināts šejienei neparasts uzņēmums -- Oskars Maculevičs, atgriezies no Rīgas, dzimtajā Lendžu pagastā un atvēra nelielu kafijas grauzdēšanas cehu.

Visa sākums ir kafija

Uzņēmums „KUUP” atrodas telpā, kuras platība ir nedaudz vairāk par 50 kvadrātmetriem. To Oskars nomā no pašvaldības bijušās skolas ēkā. Kalnezera katoļu pamatskola tiks slēgta pirms dažiem gadiem – klasē, kurā kādreiz notika mājturības stundas meitenēm, tagad ir izremontēta, tajā uzstādītas kafijas grauzdēšanas un fasēšanas iekārtas. Tepat Oskars gatavo izcili garšīgu kafiju un piedāvā to nobaudīt saviem viesiem. „Kad šeit mācījos un gar šo klasi skrēju uz skolas ēdnīcu, nespēju pat iedomāties, ka pēc kāda laika šeit nodarbošos ar kafijas ražošanu,” smaidot saka Oskars.

 Aptuveni desmit gadus Oskars kopā ar ģimeni dzīvoja galvaspilsētā un viņa nodarbošanās nekādi nebija saistīta ar kafiju – Oskars strādāja lielā telekomunikāciju uzņēmumā. Taču viņš vienmēr prata pienācīgi novērtēt labu kafiju, un reiz dzīvesbiedre uzdāvināja Oskaram kuponu kafijas pagatavošanas meistarklases apmeklējumam. „Ar to viss arī sākās,” stāsta Oskars, „sapratu, ka vēlos darboties jomā, kas saistīta ar kafiju.” Mācoties gatavot labu kafiju, viņš saprata, cik svarīga visā šajā procesā ir pupiņu grauzdēšana. Tobrīd Latvijā nebija iespējas iemācīties, kā pareizi jāgrauzdē kafijas pupiņas, tāpēc Oskars mācījās Anglijā, vēlāk turpat pasūtīja arī speciālu rosteri. Uzreiz tika nolemts, ka Maculeviči grauzēs kafiju nevis kaut kur, bet mājās – Latgalē. Izšķirties par pārcelšanos bija sarežģīti, taču Oskars uzskata, -- lai kaut ko iegūtu, ir jāiegulda viss, tāpēc „kafijas lietā” tika investēts viss – enerģija, laiks, pat dzīvesvietas un dzīvesveida maiņa. „Nolikuši bērnus gulēt, kopā ar sievu naktīs rakstījām projektus, apspriedām ideju, remontējām šo telpu,” „Oskars” stāsta par „KUUP” pirmsākumiem. Protams, nācās ieguldīt arī daudz naudas, taču Oskars bilst, ka esot izmantojis visas iespējas, lai rastu papildu līdzekļus, piemēram, projekta ietvaros tika iegādāts rosteris kafijas pupiņu žāvēšanai.

Visu rakstu lasiet 5. jūlija numurā.