„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. decembris
Pirmdiena
Daniela, Dāniels, Daniels, Dāvids, Dāvis
+2.2 °C
apmācies

Jāņogu un olbaltuma tarte

Sastāvdaļas:

Pamatnei: 200 g miltu, 100 g auksta sviesta, šķipsniņa sāls, 2 ēdamk. cukura, 2 olas dzeltenumi, 2 ēdamk. auksta ūdens,
Pildījumam: 400 g jāņogu, 100 g cukura, 4 lielu olu olbaltumi, 130 g cukurs
Bļodā ieber miltus, cukuru un sāli, citā bļodā - olu dzeltenumus sajauc ar ūdeni. Sviestu uz rupjas rīves ierīvē miltu bļodā. Ar rokām jauc miltus, cukuru un sviestu, kamēr tie atgādina rupjas smiltis. Tad pievieno olas un ar rokām veikli samīca mīklu kamolā. Mīklu atstāj ledusskapī uz stundu. Pēc tam mīklu izrullē un ieklāj veidnē (apm. 23 cm diametrā), izlīdzina, izveido aptuveni 3 cm augstas malas. Mīklu sadursta ar dakšu un liek atpūsties ledusskapī uz pusstundu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Pamatni cepot, to nedaudz noslogo, formā virs mīklas ieklājot cepampapīru un virs tā uzberot kastaņus vai pupas. Pamatni cep aptuveni 20 minūtes, tad slogu noņem un turpina cepšanu, līdz pamatne iegūst zeltainu krāsu. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
Pildījumam jāņogas sajauc ar cukuru un vienmērīgi iepilda izceptajā un atdzesētajā tartes pamatnē. Olbaltumus saputo stingrās putās un pamazām pievieno cukuru. Masu uzklāj uz jāņogām. Cep 220 grādos aptuveni 15 minūtes līdz olbaltuma virsa krāsojas viegli brūna un kļūst kraukšķīga.