„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 21. decembris
Sestdiena
Saulcerīte, Tomass, Toms
+2.0 °C
apmācies

Kāpostu tīteņi

Sastāvdaļas:

1 vidēji liela kāpostgalva (lai var ielikt lielā kastrolī), 700 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas, 2 olas, 1 vidējs sīpols, burciņa tomātu mērces, eļļa cepšanai, 200 ml saldā vai skābā krējuma, 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu, 4 ēdamkarotes kviešu miltu (2 karotes gaļas pildījumam un 2 karotes apcepšanai), 1 ēdamkarote kartupeļu miltu, pāris šķēļu baltmaizes (var būt sakaltusi vai rīvmaize), sāls, malti melnie pipari
Kāpostam noņem virsējās lapas, ja tās ir bojātas, un ar asu, garu nazi apgriež apkārt kacenam. Kacenu izņem ārā. Kāpostu liek lielā katlā ar kacena caurumu uz leju, pārlej ar vārošu ūdeni, uzliek katlam vāku un uzvāra. Kad kāposts pavārījies minūtes piecas, apgriež to ar kacena caurumu uz augšu un, turpinot vārīt uz maza karstuma, uzmanīgi ar dakšiņu atdala pa lapai. Lapas liek uz šķīvja kaudzē. Kāposta buljonu atstāj tīteņu vārīšanai.
Kad lapas padzisušas, ar nazīti nogriež biezo dzīslu pie lapas pamatnes. Svarīgi, lai lapa būtu elastīga un labi locītos, bet paliktu pēc iespējas vesela, bez caurumiem.
Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Baltmaizes šķēles aplej ar ūdeni un izmērcē.
Bļodā liek malto gaļu, izmērcēto maizi, kam nospiests liekais ūdens, sīpolus, olas, kviešu un kartupeļu miltus, ķimenes, krietnu šķipsnu sāls un maltu melno piparu.
Samīca viendabīgā masā.
Uz kāposta lapas pie tuvākās malas liek gaļas pildījuma piku, aizloka lapu, veidojot vīstoklīti. Tīteņus apviļā miltos, uz karstas pannas nelielā eļļas daudzumā apcep brūnus no abām pusēm. Tīteņus liek sutināmā traukā ar vaļējo malu uz leju. Starp kārtām pievieno tomātu mērci. Kad visi tīteņi apcepti un salikti katlā, pievieno ūdeni tā, lai tie ir pārsegti, un vāra uz lēna karstuma aptuveni stundu.
Pasniedz karstus.