„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Līvānos ražo metāla konstrukcijas Skandināvijai

Egita Terēze Jonāne

Ienākot uzņēmuma „LīvMet” metālapstrādes cehā, jābrīnās, kā ražošanas telpā var ienest desmitiem metru garas konstrukcijas un plāksnes gandrīz divstāvu mājas lielumā. Cilvēki griež, slīpē, metina. Telpa piepildīta ar skaņu, kas raksturīga tikai metāla apstrādei. Zane Gaiduka, šī uzņēmuma projektu vadītāja, pastāstīja, ka SIA „LīvMet” savus izstrādājumus pārdod galvenokārt Skandināvijas valstīs, Latvijā realizē vien nelielu daļu no metālapstrādes pakalpojumiem.

Īsteno arī neparastus pasūtījumus

Ražošanas vadītāja Zoja Paukšte metālapstrādē strādā no 1969. gada. Viņa pastāstīja: „Esmu priecīga, ka līvānieši prot savaldīt metālu jau vairāk nekā pusgadsimtu. Metālapstrādes uzņēmums ir mana pirmā un vienīgā darba vieta. Sāku strādāt pēc Rīgas Politehniskā institūta kā inženiere konstruktore. Uzņēmums jau manā jaunībā strādāja ar mūsdienīgām iekārtām. Šodien ražotnei ir vēl modernāks aprīkojums. Mēs visi esam ļoti noslogoti, jo pasūtījumu ir daudz un klientu prasības ir ļoti augstas.”

Zane Gaiduka uzsver, ka SIA „LīvMet” atpazīstams Skandināvijas tirgū

SIA „LīvMet” ražo lielākoties nesošās metāla konstrukcijas tiltiem, angāriem, daudzstāvu mājām u.c. Piemēram, 2016. gadā realizēts unikāls projekts - izgatavots caurules gredzenveida elements  6 metru diametrā, ko iegādājās naftas pārstrādes uzņēmums. Lai šo konstrukciju dabūtu laukā no ražotnes, vārti bija par mazu, tāpēc ražotnei tika demontēta daļa sienas, pastāstīja Z. Gaiduka.

Vaicāta, vai SIA „LīvMet” varētu saražot konstrukcijas debesskrāpim, viņa atzina, ka šāda pasūtījuma izpildīšanai būtu vajadzīgi vairāki mēneši, bet tas ir pilnīgi iespējams, jo katras ēkas nesošās konstrukcijas tiek saliktas kopā no neskaitāmiem mezgliem gluži kā konstruktors, un šīs detaļas tiek izgatavotas atsevišķi. Uzņēmumam ir iekārtas, kas griež, loka, frēzē, virpo, slīpē un metina metālu, līdz ar to sniegto pakalpojumu klāsts ir visai plašs, uzsver Zane.

Ļoti populāra ir lauksaimniecības tehnikas metināšana un skrotēšana jeb metāla attīrīšana no rūsas ar skrošu strūklu. Piemēram, Jersikas pareizticīgo baznīcas metāla sienas tika apstrādātas ar šo metodi, pēc tam uz attīrītās metāla fasādes  uzklāja jaunu spilgti dzeltenu krāsojumu.

Ieguva Latgales SEZ uzņēmuma statusu

Uzņēmums piedalās starptautiskās izstādēs Skandināvijā, kur tiek meklēti arvien jauni klienti, un, kā teica Z. Gaiduka, šāda sevis prezentēšana ir viens no efektīvākajiem veidiem sadarbības partneru piesaistē. Viņa pastāstīja: „Pamata izejmateriālus ražošanai - tērauda loksnes un profilus - uzņēmums pērk no ražotājiem Krievijā, Ukrainā, Polijā, Itālijā u.c.

Pilnu rakstu lasiet 16. janvāra numurā.