„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Daugavpils skolu absolventi vēlas mācīties Rīgā

Nākamie absolventi Megija Kozireva, Vladimirs Goršantovs un Aleksandra Tulovska // Foto: Jeļena Čursina

18. maijā Daugavpils skolās izskanēja pēdējais zvans un ir sācies satraucošais eksāmenu laiks. Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi pastāstīja „Latgales Laikam”, kur viņi plāno turpināt mācības.

Liela daļa devītās klases audzēkņu gatavojas iegūt izglītību pilsētas vidusskolās, daži domā par vidējo profesionālo izglītību, piemēram, par mācībām dizaina un mākslas vidusskolā Saules skola. Taču ir arī tādi, kuri jau tagad izlēmuši kardināli mainīt dzīvi. Piemēram, devītās klases skolēns Daniels Dāvis Bēķis profesionāli nodarbojas ar hokeju un pēc eksāmeniem dosies uz Īriju, jo sapņo mācīties  ārzemēs un kļūt par treneri.

Divpadsmito klašu audzēkņi gandrīz vienā balsī paziņoja, ka brauks mācīties uz Rīgu. Galvenais arguments – tur ir vairāk izglītības programmu, prestižākas augstskolas, kā arī augstāka izglītības kvalitāte, nekā citur Latvijā. Daudzi izvēlas Rīgas Stradiņa universitāti, Rītas Tehnisku universitāti vai Latvijas Universitāti. Daži mēģinās laimi, iesniedzot dokumentus vienlaikus vairākās augstskolās.

Daugavpils skolēni vēlas apgūt arī radošas profesijas. Piemēram, Vladimirs Goršantovs vēlas apgūt Rīgā aktiermākslu vai režiju. Vladimirs neizslēdz arī atgriešanos Daugavpilī, vēl jo vairāk tāpēc, ka tagad šeit ir labs profesionāls teātris, kura izrādes viņš bieži apmeklē.

Savukārt Marta Rjabčenko plāno pēc skolas stāties augstskolā Nīderlandē, lai studētu specialitātē „starptautiskais bizness un valodas”. Savu izvēli viņa skaidro ar to, ka Latvijā nav tieši šādas disciplīnu kombinācijas. Marta uzskata, ka tā ir lieliska iespēja, -- var iemācīties divas jaunas valodas un paralēli apgūt biznesa prasmes. Arī viņa pagaidām nav atmetusi domu pēc izglītības iegūšanas atgriezties Latvijā. „Par to vēl ir pāragri runāt, taču atgriezties Latvijā vienmēr būs iespējams,” par nākotni spriež skolniece.

Daži skolēni prātīgi sprieda, ka vispirms jānokārto visi eksāmeni, un par nākotnes plāniem nestāstīja, „lai nenoskaustu”.