„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Daugavpils gaida izstādi „Es (arī) esmu latvietis”

Tekstilmozaīkas "Stāstu sega" un izstādes "Es (arī) esmu latvietis" atklāšana Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāvā (21. jūnijs) // lnb.lv

Šī gada septembrī Daugavpilī paredzēta ceļojošā izstāde „Es (arī) esmu latvietis”, ko izveidojusi bezpeļņas organizācija „Latvieši pasaulē”. Izstāde meklē atbildes uz jautājumiem par to, ko nozīmē būt latvietim ārpus Latvijas. Ārpus savas zemes dzīvojot, saglabāt savu etnisko piederību ir izvēle un pūles. Izstāde radošiem līdzekļiem parādīs Latvijas diasporas ieguldījumu latviskuma un valsts idejas saglabāšanā un uzturēšanā, paplašinot zināšanas un izpratni par latvieša identitāti.

Šī ekspozīcija jau ir apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā, bet no Daugavpils tā dosies uz Liepāju.

Sākotnēji tika plānots, ka visus ar izstādi saistītos izdevumus segs pati biedrība. Taču, tā kā radās problēmas ar finansējumu, tai nācās lūgt uzņemošo pusi apmaksāt transporta izdevumus. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, kur šī izstāde atradīsies, pāradresēja šo lūgumu pašvaldībai. Savukārt Izglītības un kultūras jautājumu komitejas locekļi apšaubīja finansējuma samērojamību – 2500 eiro, kurš tiek pieprasīts no programmas „Līdzekļi neparedzētiem izdevumiem”. Rezultātā deputāti atbalstīja izstādes ideju, bet ne pieprasīto summu.

Tik liels līdzekļu apjoms saistīts ar ekspozīcijas sarežģītību, kuru veido ne tikai vēsturiski objekti, bet arī dažāds tehniskais aprīkojums (kopējā platība – 100 kv. m). Pārvest izstādi no Rīgas uz Daugavpili neuzņēmās neviena vietējā firma. Savukārt ilgstošu meklējumu rezultātā atrastais variants izrādījās dārgs, turklāt no Daugavpils uz Liepāju izstādi vedīs Liepājas pašvaldība.

Muzeja speciālisti sola, ka šī izstāde būtiski atšķirsies no tām, kuras līdz bija skatāmas Daugavpilī Latvijas simtgades svinību ietvaros. Turklāt ar Izglītības iestādes atbalstu tiks organizētas bezmaksas ekskursijas skolēniem.