„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Daugavpils teātris atklās sezonu ar jauniestudējumu „Raudupiete”

Režisors Juris Jonelis jau ir iestudējis R. Blaumani Daugavpils teātrī (izrāde „Purva bridējs (-i)”) // Foto: Aleksandrs Rube

Daugavpils teātris atklās 2018./2019. gada sezonu ar režisora Jura Joneļa jauniestudējumu „Raudupiete”. Režisors aicina skatītājus nākt uz izrādi, aizmirstot visus priekšstatus, ko iepriekš dzirdējuši par šo darbu, lai sniegtu sev iespēju iepazīt Raudupieti no jauna.

Iestudējuma pamatā ir Annas Brigaderes luga „Raudupiete”, kas tapa 1914. gadā, iespaidojoties no Rūdolfa Blaumaņa 1889. gadā sarakstītās noveles ar tādu pašu nosaukumu. J. Joneļa iestudējums  varēja tikt izradīts jau pagājušajā sezonā, taču darba process ieviesa savas korekcijas repertuāra plānošanā. Taču teātra pārstāvji uzskata, ka sākt jauno sezonu ar latviešu klasiku ir ļoti pozitīvi. Protams, mazās formas izrāde ieviesa dažas nianses. Salīdzinājumā ar A. Brigaderes lugu, šī „Raudupietes” versija ir īsāka, lai gan galvenā sižeta līnija ir ļoti spilgta.

„Pastāv banāls, skolniecisks priekšstats par to, ka tas ir stāsts par sliktu sievieti,” saka J. Jonelis, „mēs vēlējāmies kliedēt šo virspusējo viedokli par galveno varoni Ievu (aktrise Kristīne Veinšteina). Mēs vēlamies parādīt viņas rīcības motīvus un iekšējās mokas, nevis vienkārši piedāvāt morālo īpašību vērtējumu.”

Režisors akcentē izvēles, emocionālu, neapdomīgu lēmumu un dzīves strupceļa problēmu, ko izraisa cilvēka agrākā rīcība. Šajā ziņā iestudējums atklāj ne tikai sievietes, bet arī vīrieša rakstura īpatnības, jo sarežģītā situācijā nonāk arī Raudupietes mīļotais Kārlis (Vadims Bogdanovs). Vīriešu ietekme uz sievieti ir vēl viena nozīmīga šīs izrādes tēma.

Juris Jonelis uzskata, ka šis iestudējums varētu patikt ne tikai tiem, kuri ir bijuši sarežģītā situācijā mīlestībā vai dzīvē, bet arī tiem, kuri vēlas apzināties savu emociju spēku, kas noved pie nepatīkamām sekām.

„Raudupietes” pirmizrāde notiks 7. septembrī pl. 18.30, nākamā izrāde -- 8. septembrī pl. 18.00. Iestudējums paredzēts skatītājiem, kas vecāki par 14 gadiem. Izrāde ir latviešu valodā, tās ilgums – 1 stunda 15 minūtes.