„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+13.7 °C
apmācies

Lauku priesteris rūpējas par draudzi, dārzu un kazām

Lauku priesterim ir daudz jāstrādā, uzsver Landskoronas un Beresnes katoļu draudzes prāvests un Aglonas Dievmātes svētku ceremoniārijs jeb atbildīgais par svētku ceremonijām Aivars Kursītis. Viņš bazilikā koordinē semināristu un priesteru kalpošanu un augsto viesu uzņemšanu. Taču ikdienā viņam ārpus kalpošanas un tēvišķām rūpēm par ticīgajiem ir daudz citu darbu, tai skaitā rūpes par kazu ganāmpulku.

Landskoronas draudzē pašā Baltkrievijas pierobežā Šķaunes pagastā priesteris sāka kalpot pirms 13 gadiem. Viņa otrā kalpošanas vieta ir 16 km attālā Beresnes baznīca Svariņu pagastā.

A.Kursītis jau pirmajā darba gadā kuplo nezāļu laukā pie pašas baznīcas ierīkoja puķu dārzu un siltumnīcu. „Puķes audzēju baznīcas altāru rotāšanas vajadzībām. Tur ir dālijas, cīnijas, lauvmutītes, kā arī jukas, kas zied katru gadu, pusdienziedes.  Siltumnīcā izaudzētos tomātus ēdu svaigus, arī dzeru to sulu. Man aug arī ābeles un saldie ķirši. Dārzeņu stūrītī izaug cukini, ķirbji, sīpoli, kartupeļi, sarkanās bietes un burkāni. Uz veikalu eju tikai pēc maizes, sāls un cukura, visu pārējo saražo šī nelielā saimniecība, ” viņš stāsta.

Priestera Aivara pirmajā kalpošanas vietā -- Līksnas draudzē -- bijusi viena kaza, bet tagad pierobežas pļavās ganās 25 baltas daiļavas. Priesteris saka, ka gan pienu, gan gaļu lieto uzturā, un šie produkti, iegūti no brīvā vaļā audzētām kazām, ir bez piegaršas un ļoti veselīgi.

Visu rakstu lasiet 12. augusta numurā.