„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. oktobris
Svētdiena
Monika, Zilga, Zilgma
+3.1 °C
daļēji mākoņains

DRS palielinājušās medicīnas pakalpojumu cenas

Aleksandrs Rube

No 1. februāra Daugavpils reģionālajā slimnīcā daudzu pakalpojumu cenas pieaugušas vidēji par 30%. To sadārdzināšanās saistīta ar medicīnas personāla darba algas palielināšanos, kuru atalgojumam jāieaug aptuveni par trešdaļu.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis paskaidroja, ka daudzējādā ziņā pakalpojumu maksas palielināšanās saistīta ar normatīvajiem aktiem. Likumdošana nosaka, ka, pieaugot ārstu darba algai, jāpieaug arī maksai par viņu veiktajām manipulācijām. Šis process skars visas ārstniecības iestādes Latvijā.

„Diemžēl, tas ir vienīgais veids, kā palielināt slimnīcu un poliklīniku finansējumu,” pastāstīja A. Zdanovskis, „vienlaikus ar mediķu darba algas pieaugumu, palielinājušās arī gultasvietu izmaksas, kā arī maksa par laboratoriskajiem izmeklējumiem.”

Salīdzinājumam. Agrāk vizīte pie DRS speciālista maksāja 15,28 eiro, tagad par to būs jāmaksā 20 eiro. Atkārtota konsultācija – 15 eiro agrāko 9,59 eiro vietā. Ārsta mājas vizīte – 35 eiro (bija 21,60 eiro). Ārstēšanas izmaksa dienas stacionārā (par vienu dienu) – 31,50 (bija 28,39 eiro).

Atgādinām, ka šogad veselības aprūpes jomai no valsts budžeta piešķirta rekordliela summa – vairāk nekā 1 miljards eiro, savukārt speciāli Latvijas mediķu atbalstam valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu jeb sociālo iemaksu likme palielināta par 1%. Taču tas nepaglāba iedzīvotājus no medicīnas pakalpojumu sadārdzināšanās.